Auto

Trending:


Prodej nových osobních aut v ČR za osm měsíců stoupl o 2,3 pct na 153.757 vozů

Praha - Prodej nových osobních aut v ČR za osm měsíců vzrostl meziročně o 2,26 procenta na 153.757 vozů. V samotném srpnu klesl o 8,7 procenta. Ve srovnání s předcovidovými lety však srpnový propad představuje více než 30 procent. Oznámil to dnes v tiskové zprávě Svaz dovozců automobilů.


Stát zintenzivní technické kontroly vozidel, řekl Kupka

Praha - Stát plánuje intenzivnější kontroly technického stavu vozidel v provozu ve spolupráci s policií a Centrem služeb pro silniční dopravu (CSPSD). Od 1. července příštího roku vznikne z CSPSD nová Inspekce silniční dopravy (INSID), která bude moci provádět technické kontroly vozidel a kontroly postupu stanic technické kontroly (STK) a stanic měření emisí (SME). Bude moci zastavit vozidlo, ukládat pokuty na místě, nebo zabránit další jízdě....


Jihomoravští zastupitelé deklarovali vůli podpořit v příštích letech MotoGP

Brno - Memorandum deklarující vůli podporovat v letech 2025 až 2029 konání závodů MotoGP v Brně dnes schválili zastupitelé Jihomoravského kraje. Plyne z něj, že kraj i město přispějí ročně na pořádání mistrovství světa silničních motocyklů 35 milionů korun. Peníze by sloužily k úhradě tzv. zalistovacího poplatku, což jsou peníze, které musí pořadatel zaplatit promotérovi. Částka nicméně bude každoročně podléhat schválení, uvedl hejtman Jan...


Stát chce tvrdší silniční kontroly. Nový odbor bude dávat pokuty, brát řidičáky i kontrolovat STK

Stát plánuje intenzivnější kontroly technického stavu vozidel v provozu ve spolupráci s Policií ČR a Centrem služeb pro silniční dopravu. Od 1. července příštího roku vznikne nová Inspekce silniční dopravy (INSID), která bude moci provádět technické kontroly vozidel a kontroly postupu stanic technické kontroly (STK) a stanic měření emisí (SME).


Historie cestování po dálnicích, rychlostních silnicích a rychlostních komunikacích

Římané se zasloužili o vybudování prvních silnic, které byly vytvořeny speciálně pro přepravu vojáků a zásob do vzdálených koutů říše. Ale teprve na počátku 20. století se objevila myšlenka silnic stavěných výhradně pro automobilovou dopravu nebo dálnic s řízeným přístupem. První dálnice na světě byla otevřena v roce 1924. Brzy poté se začaly připravovat plány mezistátního dálničního systému ve Spojených státech. Mezitím v Německu zaujala Autobahn. Dnes se dálnice a rychlostní silnice nacházejí v mnoha zemích. Co však vedlo k nutkání vybudovat tyto mimořádné automobilové platformy? Klikněte, zařaďte rychlost a zrychlete v historii silniční dopravy.


Volkswagen varuje před možným uzavíráním závodů v Německu

Berlín - Německá automobilka Volkswagen zpřísňuje svůj úsporný program v hlavní, stejnojmenné značce. Nevylučuje uzavírání závodů v Německu a nucené propouštění, protože hledá způsoby, jak ušetřit dalších několik miliard eur. Oznámila to dnes automobilka po poradě vedení. Pokud by se tak stalo, bylo by to první ukončení výroby v Německu v 87leté historii automobilky. Odbory slíbily tvrdý odpor proti plánům vedení.


Samořízení od Tesly míří do Evropy. Dostupné má být v prvním čtvrtletí příštího roku

Americká automobilka Tesla aktualizovala své plány ohledně svého systému samořízení. Podle nově zveřejněného cíle ho chce podle serveru CNBC už v příštím roce uvést na evropský a čínský trh. Dosud ho využívala jen v severní Americe.


Automobilka Volvo ustupuje od plně elektrické budoucnosti

Švédská automobilka Volvo Cars zrušila svůj plán, podle kterého chtěla od roku 2030 nabízet pouze elektromobily. Místo toho hodlá mít v nabídce i hybridní vozy, oznámila ve středu společnost v prohlášení. Reaguje tak na měnící se podmínky na trhu a požadavky zákazníků.


Řidiči si s parkováním v kopci často nevědí rady. Instruktor autoškoly popsal, jak na to

Zaparkovat je jedna věc, ale zajistit auto tak, aby po odchodu z něj nehrozilo žádné nebezpečí, pokuta nebo dokonce odtah, je věc druhá. A co dělat ve chvíli, kdy s autem zaparkujete v prudkém kopci? To nám mimo jiné prozradil instruktor pražské autoškoly Radek Vrtal.


Za volant jen se 4 promile: Policisté třikrát přistihli stejného opilce

Vyjet na přeplněné silnice ve střízlivém stavu se zřejmě obával muž (49) z Tišnovska. Před jízdou se řádně posilňoval alkoholem. Policisté ho naštěstí odhalili dřív, než jeho jízda skončila nějakým neštěstím. Za volantem ho přistihli v rozmezí několika dnů hned třikrát a vždy nadýchal kolem čtyř promile alkoholu!


Nová generace elektrického tahače Volvo ujede na jedno nabití až 600 kilometrů

Až 600 kilometrů na jedno nabití. Tak daleko bude schopný dojet nový elektrický tahač od Volva. Delší dojezdová vzdálenost představuje dle výrobce zásadní...


Volvo ustupuje z elektrické revoluce: Hybridy zůstávají ve hře

Automobilka Volvo oznámila změnu své strategie. Původní cíl prodávat od roku 2030 pouze elektromobily je minulostí. Místo toho se švédská značka zaměří na širší nabídku, která zahrnuje i hybridní vozy. Rozhodnutí přichází v reakci na změny v poptávce.


Bouře ve Volkswagenu: Němci šetří, továrny jsou v ohrožení. Nás se to nedotkne, slibuje Škoda

Automobilový gigant Volkswagen prožívá poměrně turbulentní období. Na pozadí rostoucího cenového tlaku a sílící konkurence ze strany Číny zvažuje koncern zavření jednoho nebo možná několika svých německých závodů. V téměř devadesátileté historii Volkswagenu by to bylo poprvé, a tedy zcela výjimečné. Plánované úspory a možné uzavírání továren v Německu logicky vyvolávají obavy i v České republice, kde Volkswagen prostřednictvím své dceřiné...


Keramické retro zásuvky a vypínače: Nestárnoucí klasika i módní trend se hodí do všech interiérů

Keramické retro zásuvky a vypínače představují nestárnoucí klasiku, která zůstává v módě i dnes. Svým vzhledem evokují vzpomínky na interiéry z minulého století, a přesto se dokonale hodí i do moderních domácností. Jaké jsou jejich další výhody a kdy se vůbec objevily?


Salač byl jedenáctý v kvalifikaci Moto2 na Vekou cenu San Marina

Misano (Itálie) - Filip Salač obsadil jedenácté místo v kvalifikaci na nedělní motocyklovou Velkou cenu San Marina a do závodu třídy Moto2 odstartuje ze čtvrté řady. Český jezdec při druhém nejlepším výsledku v sezoně zaostal o 612 tisícin sekundy za vítězným kolegou z týmu Elf Marc VDS Tonym Arbolinem z Itálie. Letos měl Salač lepší výchozí pozici jen v květnu v Le Mans, kde skončil devátý. Arbolino ve své čtvrté sezoně v Moto2 vybojoval...


Komentář | Volkswagen v obrovských problémech. Poprvé ve své historii chce uzavřít fabriky v Evropě

Německá automobilka Volkswagen zvažuje zavírání svých fabrik v Německu. Je to zlom. K něčemu takovému ve své takřka devadesátileté historii totiž nikdy nepřistoupila. Drtí ji vysoké ceny energií, těžké bruselské regulace, zelená agenda i nezachycený nástup elektromobility. Když Volkswagen byť jen zvažuje uzavření některé ze svých evropských fabrik, což nikdy neučinil, je to vysoce alarmující, soudí analytici autobranže…


Na fanouška pořadu Autosalon se usmálo štěstí. Vyhrál novou motorku za 150 000 Kč

Televizní pořad Autosalon.tv pravidelně přináší svým divákům soutěže o atraktivní ceny. Stačí jen při sledování správně odpovědět na jednoduchou otázku prostřednictvím SMS. Letos byla hlavní výhrou motorka CFMOTO 450CL-C v hodnotě 150 tisíc korun.


Škoda 100 slaví krásné výročí. I přes nepříjemnou chybu se stala absolutní legendou

Česká automobilka se paradoxně stala obětí vlastního úspěchu a začala ztrácet na konkurenci. Co bylo na oblíbené škodovce špatně?


Pneumatika bez vzduchu není mrtvá. Michelin UPTIS používají kurýři, ale cesta do praxe bude ještě dlouhá

Oživeno 2. září 2024 | V původním článku níže představujeme krásný projekt bezvzduchové pneumatiky Michelin UPTIS (Unique Puncture-proof Tire...


Tipy pro úspornou jízdu

Za energie jsme platili více již v důsledku oživení světové ekonomiky po pandemii COVID-19, která vyvolala nárůst poptávky po ropných produktech. Nyní ruská invaze na Ukrajinu vyvolala celosvětový nárůst cen plynu a elektřiny a motoristé platí za pohonné hmoty více než kdykoli předtím. Existují však způsoby, jak u pumpy ušetřit, a jedna nebo dvě strategie, které můžete za volantem přijmout, abyste zmírnili šok při jízdě. Zajímá vás to? Samozřejmě, že ano! Klikněte na praktické tipy, jak ušetřit za benzín.


Těžká nehoda na D46. Do stojícího auta s šipkou vletěla dodávka, při střetu se zranilo pět lidí

Pět lidí utrpělo v pátek ráno zranění při nehodě dodávky a auta s pojízdným dopravním značením na dálnici D46 u Vranovic-Kelčic ve směru na Prostějov. Do stojícího auta s takzvanou šipkou narazila zezadu dodávka, přední část vozu má zdemolovanou. U nehody zasahovali zdravotničtí záchranáři i hasiči, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Dálnice byla zhruba tři hodiny uzavřena, nyní je již zcela průjezdná, uvedla policie.


Jeep jako plug-in hybrid

Po třiceti letech od představení původního modelu přichází do Evropy pátá generace velkého jeepu: Grand Cherokee na starém kontinentu sází pouze na hybridní ústrojí, ale ve finále to není špatná volba.


Příští auto si už možná nekoupíte. Budete si ho předplácet

Největší automobilka Volkswagen se chce do budoucna distancovat od tradičního prodeje automobilů. Společnost plánuje v roce 2025 představit novou platformu mobility, s níž chce prosadit princip "Vehicle on Demand“ (vozidlo na přání).Souvisejicí články BMW už neví, jak více podpořit prodeje elektromobilů: bláznivý nápad jejího manažera je vyhradit pruh na dálnici Šéf tradiční automobilky uznal vážnou chybu: elektromobily jí dávají zabrat –...


60 základních věcí do cestovního batohu

Balení batohu je umění. Jde o to, abyste ušetřili místo a zároveň měli po ruce vše, co potřebujete. Vědět, jak se sbalit, však není vždy snadné a samotná destinace často určuje, co do batohu zařadit a co ne. Nicméně existují položky, které byste si měli na svém cestovním seznamu vždy odškrtnout, ať už jedete kamkoli. Prohlédněte si galerii a zjistěte, jak se sbalit jako profesionál.


PwC: Čínský export aut do EU bude letos poprvé vyšší než evropský vývoz do Číny

Praha - Čínský export aut do Evropské unie bude letos poprvé vyšší než evropský vývoz do Číny. Tento vývoj zapříčinila vedoucí role Číny na trhu s elektromobily, když za letošní druhé čtvrtletí vůbec poprvé vyrobila více než milion aut s elektrickým pohonem. Uvádí to aktuální studie PwC Electric Vehicle Sales Review.


Původní zápletka Gladiátora 2 je šílená. Jak měl Maximus vstát z hrobu?

V listopadu uvidíme dalšího Gladiátora, kde si dospělý syn Maxima Decima Meridia sám vyzkouší líté boje v písečné aréně. Přitom jsme mohli mít dvojku 24 let starého historického hitu Ridleyho Scotta o poznání dříve, dokonce i s původním hrdinou. Jen by to bylo celé trochu šílenější.


Zdravotně indisponovaný Salač dojel v Aragonii v Moto2 jedenáctý

Alcaňiz (Španělsko) - Zdravotně indisponovaný Filip Salač obsadil ve Velké ceně Aragonie třídy Moto2 jedenácté místo. Jediný český účastník mistrovství světa silničních motocyklů tak vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek v sezoně. Závod třídy MotoGP vyhrál suverénně Španěl Marc Márquez a po 1043 dnech dosáhl na vítězství v Grand Prix.


Vyrážíte do Polska? Při silniční kontrole nechte raději ruce na volantu. Pozor také na nové bezemisní zóny

Polsko, země s bohatou přírodou, historickými památkami a malebnými městy, se stává oblíbeným cílem českých turistů. Co byste však měli vědět, než se vydáte na cestu autem?


Vodíkový spalovací motor by se mohl stát historií. Tento vůz používá ještě výkonnější palivo

Spalovací motor a elektromotor jsou stále nadějí mnoha značek.


Co je to hacking automobilu a lze mu zabránit?

Nevyhnutelným důsledkem digitálního věku je hackování automobilů. Podle kybernetické bezpečnostní a datové platformy Upstream počet a rozsah kybernetických incidentů výrazně vzrostl, což ohrožuje bezpečnost cestujících a vozidel a má provozní důsledky. Útok kyberzločince na vaše vozidlo může znamenat zablokování klíčenky nebo mnohem závažnější hrozbu, například vyřazení brzd vašeho vozu z provozu. Přestože však kybernetická kriminalita týkající se automobilů exponenciálně vzrostla, existují opatření, která můžete přijmout, abyste tyto nekalé činy zmařili. Jak moc je tedy vaše vozidlo zranitelné a co můžete udělat, abyste hackerům v autě zabránili? Klikněte a zjistěte, jak mohou být vozidla napadena hackery a jak se proti tomu bránit.


MOVA, nová podznačka společnosti Dreame, vstupuje na evropský trh s uvedením 2 chytrých vysavačů

Společnost MOVA právě na veletrhu IFA 2024 představila nové vysavače MOVA E30 Ultra a MOVA M10, první dva chytré vysavače této značky, které budou uvedeny na evropský trh.


Nehoda na D46

Nehoda na D46


Volkswagen Tiguan 1.5 eTSI: Pokrok v nenápadném balení

Třetí vydání úspěšného modelu wolfsburské značky se může na první pohled zdát být pouhým vylepšením stávajícího. Jenže pár pozoruhodných věcí novinka přináší, stejně jako zjištění, že si firma za jeho promyšlenost nechá dobře zaplatit. Řeč je o Tiguanu, autu s všedním výrazem současných Volkswagenů, které si získává širokou oblibu pragmatických mot...


Nová image Karlose Vémoly! Teď vypadá snad ještě drsnější

Karlos Vémola opravdu nemusí nikoho přesvědčovat o tom, že je drsňák. Kdo zná jeho výsledky v kleci, ten před ním musí smeknout. Terminátor, jak se mu přezdívá, přesto změnil image tak, že se jej snad musí bát už úplně každý.


Chytrá zásuvka od Tesly měří spotřebu a dá se ovládat i hlasem. Stojí teď jen 199 Kč

Na e-shopu Tesla Smart teď pořídíte chytrou zásuvku Tesla Smart Plug SP300 jen za 199 Kč. Běžná cena je kolem 300 Kč. Jedná se o chytrou průchozí...


Clarkson, Hammond a May se loučí v úžasném novém traileru. Dospělí muži neudrží slzy

Legendární automobilová trojice došla k definitivnímu poznání, že už se nacestovala dost.


Elektrokolo s mini karavanem, hodně stylové cestování

Dnes se podíváme na cestovatelský ekvivalent velkých obytných vozů a karavanů. Tím je elektrokolo s malým přívěsným obytným vozíkem. Taková kombinace se jen tak nevidí.


Nehoda zastavila provoz na dálnici D46

Nehoda zastavila provoz na dálnici D46


TEST Škoda Kodiaq 2,0 TDI 142 kW 4x4 – český sen podruhé, je ale lepší než Superb?

Jedná se o druhou generaci, která byla představena na počátku letošního roku. Na první pohled se změnil jak exteriér, tak interiér. Změny se však odehrály i na podvozku či motorech. Dnešní recenze odhalí, jestli za to druhá generace stojí a překonala tu první, která už má nějaký věk. Dalším aspektem, který budeme zkoumat bude, zda-li je lepší Kodiaq nebo Superb.


Při čekání v koloně vám hrozí celá řada pokut. Které prohřešky dělají čeští řidiči nejčastěji?

Během letních měsíců si Češi na nekonečně dlouhé kolony na frekventovaných místech silnic první třídy trochu odvykli, ale začátek školního roku je opět vrátil do reality. Dokonce i během dlouhého stání a pomalého popojíždění se řidič může snadno dopustit několika přestupků, které, pokud si jich všimnou strážníci, mohou celou situaci ještě více znepříjemnit. O jaké jde?


Toyota se svými užitkovými vozy objede Česko. Ukáže i dlouho očekávanou novinku

Japonská automobilka slaví úspěchy nejen v kategorii osobních vozů, ale i těch užitkových. Pro své zákazníky si teď navíc připravila zajímavou podzimní akci Toyota Professional Roadshow, během které objede se svými modernizovanými modely Proace celou Českou republiku. K vidění budou průběžně po dobu dvou měsíců v devatenácti různých dealerstvích. Na co se můžeme těšit?


Tip: elektrokolo s geniálním trikem – i přes svou standardní velikost se vejde do kufru běžného vozu

Patříte-li do stále se rozrůstající skupiny příznivců elektrických kol, jistě jste se s tímto problémem už setkali: kolo je natolik těžké, aby se dalo bezpečně převézt na střešním nosiči a nemáte tažné zařízení, na které se dá upnout zadní nosič. Co teď? Po svém to vyřešil jeden z výrobců, jehož kolo lze snadno rozložit a převézt v zavazadlovém prostoru.Souvisejicí články Kryptografické názvy TV: co vám prozradí typová čísla nových televizí Tip:...


Ranní check: Intel může zmizet z Brna, v Praze vzniká supermozek autonomních aut

Dobré ráno! Je 246. den roku, svátek má Bronislav. V tento den v roce 1996 zahájila automobilka Škoda Auto výrobu vozu Škoda Octavia. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.


Nejprodávanější značky lákají na speciální akční výbavy. Ušetříte desítky tisíc

Automobilky se letos předhánějí, kdo nabídne lepší výbavu za nižší ceny. Jen v létě se představilo hned několik nových verzí u předních značek působících na českém trhu. Nechybí Škoda, Hyundai a ani Toyota. U koho ušetříte nejvíce?


Intenzivnější kontroly vozidel

Intenzivnější kontroly vozidel


Německá továrna Volkswagenu na baterie zůstane na poloviční kapacitě

Dceřiná firma koncernu PowerCo kvůli tlaku na náklady postaví v Salzgitteru zatím jen jednu ze dvou plánovaných linek. V pátek to podle agentury Reuters uvedla tamní závodní rada. Automobilky se přizpůsobují zpomalující poptávce po elektromobilech.


I průkopník elektroaut Toyota brzdí s revolucí. Automobilka snížila plán výroby elektroaut o třetinu

Japonská automobilka Toyota uvedla, že upravuje své plány ohledně výroby elektroaut. Zatímco dříve chtěla v roce 2026 vyrobit 1,5 milionu elektroaut, nyní předpokládá, že v roce 2026 vyrobí pouze 1 milion těchto vozů. Přidává se tak k dalším automobilkám, jako Vokswagen či GM, které v době nižších dotací a tvrdé konkurence ze strany čínských automobilek snižují své plány s elektroauty a prodlužují životnost těch se spalovacími motory. Informuje...


Nová Inspekce silniční dopravy si posvítí na auta ve špatném technickém stavu. Bude pokutovat

Stát plánuje intenzivnější kontroly technického stavu vozidel v provozu ve spolupráci s policií a Centrem služeb pro silniční dopravu (CSPSD). Od 1. července příštího roku vznikne z CSPSD nová Inspekce silniční dopravy (INSID), která bude moci provádět technické kontroly vozidel a kontroly postupu stanic technické kontroly (STK) a stanic měření emisí (SME). Bude moci zastavit vozidlo, ukládat pokuty na místě, nebo zabránit další jízdě. Novinářům...


Expertka varuje před používáním mobilu za volantem

Expertka varuje před používáním mobilu za volantem


6 nositelných trendů z podzimní edice MBPFW 2024: V hlavní roli ženskost a hřejivá vlna

Poslední srpnový víkend 2024 ovládla podzimní edice akce Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Jaké nositelné trendy pro nadcházející zimu se objevily na přehlídkovém mole tentokrát? Vybíráme pro vás ty nejlepší kousky, které bude moct obléknout každá žena.