NOVá GENERACE ELEKTRICKéHO TAHAčE VOLVO UJEDE NA JEDNO NABITí Až 600 KILOMETRů

Až 600 kilometrů na jedno nabití. Tak daleko bude schopný dojet nový elektrický tahač od Volva. Delší dojezdová vzdálenost představuje dle výrobce zásadní...

Až 600 kilometrů na jedno nabití. Tak daleko bude schopný dojet nový elektrický tahač od Volva. Delší dojezdová vzdálenost představuje dle výrobce zásadní průlom v oblasti bezemisní dálkové dopravy. Dopravní firmy tak budou moci přepravovat zboží na dlouhé trasy, aniž by musely řešit časté dobíjení.

Elektrifikace těžkých nákladních vozidel postupuje po celém světě, přičemž jedním ze zásadních faktorů je schopnost ujet delší vzdálenosti. Ve druhé polovině roku 2025 přijde na trh nové Volvo FH Electric s dojezdem prodlouženým až na 600 kilometrů. To umožní dopravním společnostem provozovat elektrické kamiony na meziregionálních a dálkových trasách, přičemž řidiči budou moci jet celý pracovní den bez nutnosti dobíjení.

Pro srovnání: aktuální verze Volvo Truck FH Electric, která je v současné době na trhu, pojme šest sad baterií s výkonem až 540 kWh. Dokáže ujet až 300 kilometrů na jedno nabití, takže u nového modelu výrobce prakticky zdvojnásobil dojezd.

Klíč k dlouhému dojezdu

„Náš nový elektrický vlajkový model bude skvělým doplňkem k našemu širokému portfoliu elektrických kamionů a umožní bezemisní dopravu i na delší vzdálenosti. Bude to výborné řešení pro dopravní společnosti s vysokým ročním nájezdem a snahou snižovat emise oxidu uhličitého,“ řekl o novém tahači prezident Volvo Trucks Roger Alm.

Klíčem k dlouhému dojezdu je nová technologie pohonu v podobě takzvané e-nápravy (e-axle), kde jsou elektromotory a převodovka integrovány do zadní nápravy. Díky tomu lze umístit do vozidla baterie s mnohem větší kapacitou. K delšímu dojezdu přispívají také efektivnější baterie, vylepšený systém správy elektrické energie a vyšší účinnost pohonné jednotky.

Volvo oznámí celkovou kapacitu baterií těsně před uvedením na trh, každopádně model FH bude mít osm baterií ve srovnání se šesti v aktuálním modelu. „Pro mnoho zákazníků je to zcela dostačující, ale pro meziregionální nebo dlouhé trasy bude tento nový nákladní vůz skvělý,“ říká ředitelka pro vztahy s médii Helena Lind.

Volvo chce jezdit bez emisí

Volvo Trucks je v oblasti středně těžkých a těžkých elektrických nákladních vozidel globálním lídrem. Ve svém portfoliu má hned osm modelů poháněných bateriemi. Díky široké nabídce může pomoci elektrifikovat městskou a regionální dopravu, stavební práce, odpadové hospodářství a brzy také dálkovou přepravu. Od roku 2019 Volvo dodalo více než 3 800 elektrických kamionů zákazníkům ve 46 zemích světa.

„Dopravní sektor tvoří sedm procent globálních emisí uhlíku. Elektrické nákladní vozy jsou proto zásadní nástroje ke snížení klimatické zátěže. Kromě významného přínosu pro životní prostředí přinášejí elektrické kamiony lepší pracovní podmínky řidičům díky nižší hladině hluku a vibrací,“ říká Roger Alm.

Volvo Trucks se zaměřuje na přechod k bezemisní dopravě s cílem dosáhnout do roku 2040 nulových emisí. Využívá k tomu tři technologie, které zahrnují elektrické pohony na baterie, elektrické pohony na palivové články a spalovací motory poháněné obnovitelnými palivy, jako je zelený vodík, bioplyn nebo HVO (hydrogenovaný rostlinný olej).

Zdroje: volvogroup.com, theverge.com, electrek.co.

Přečtěte si také:

2024-09-04T13:56:22Z dg43tfdfdgfd