VODíKOVý SPALOVACí MOTOR BY SE MOHL STáT HISTORIí. TENTO VůZ POUžíVá JEšTě VýKONNěJší PALIVO

Spalovací motor a elektromotor jsou stále nadějí mnoha značek.

Spalovací motory jsou jednou z celoživotních sázek, které jsou stále přítomny v našem každodenním životě. Elektromobily se sice prosazují, ale jejich výkon není takový, jak by se dalo očekávat. Zatím existují jiné možnosti, jako je například spalovací motor na vodík, který je dokonce k vidění v některých prototypech letadel. Tento systém má však některé nevýhody, takže se zdá, že se příliš neuchytí a na trh s užitkovými vozidly se zatím nedostal.

Toyota však v roce 2023 dosáhla milníku a ve svém tiskovém středisku oznámila, že je první společností, jejíž závodní vůz jezdí na kapalný vodík v ultra náročném závodě. Klíčem k užitkovým vozům budoucnosti by tedy mohl být kapalný vodík, nikoliv spalovací vozy na vodík. Stále však zbývá překonat řadu překážek. Nicméně právě letos, v roce 2024, se podařilo zúčastnit se 24hodinového závodu ve Fudži a některé z těchto překážek překonat.

Pozoruhodný milník

Tankování je rychlejší, stroje potřebují méně místa (v porovnání s ostatními až čtyřikrát méně) a umožňují postupné doplňování paliva, aniž by to poškodilo dobu zastavení. Je také energeticky hustší, což se projevuje v mnohem delším dojezdu. Problémem je, že kapalný vodík musí mít mnohem vyšší teplotu než plynný vodík, proto značka vždy spoléhala na spalovací motory.

Pokud jde o výkon, GR Corolla H2 Concept prošla za poslední dva měsíce neuvěřitelně dramatickým snížením hmotnosti o více než 50 kg. Toto snížení hmotnosti zlepšilo časy vozu na kolo a umožnilo mu přístup do ještě náročnějších soutěží, jako je například neuvěřitelný závod 24 hodin Fudži, kde vůz jezdí po celou dobu jako střídající se jezdec.

Toyota Corolla H2 Concept | Obrázek převzat z Wikipedie

Použití kapalného vodíku však přináší i technické problémy, které může být téměř nemožné překonat. Aby se vodík udržel v kapalném stavu, musí mít teplotu nižší než -253 stupňů Celsia, což představuje problém, například zabránit odpařování paliva a vyvinout čerpadla, která by při těchto nízkých teplotách mohla účinně fungovat. Toyota ve spolupráci se svými průmyslovými partnery pracuje na překonání těchto problémů a dalším rozvoji technologie kapalného vodíku.

Pro přizpůsobení konceptu GR Corolla H2 na použití kapalného vodíku byly provedeny úpravy systému dodávky paliva, ačkoli motor zůstává beze změny oproti předchozí konfiguraci pro plynný vodík, což je dobrá zpráva pro další výzkum v této oblasti odborných znalostí. Hlavní výhoda této změny spočívá ve zvýšené hustotě energie, která umožňuje zdvojnásobit dojezd vozidla, aniž by se prodloužila doba tankování, která zůstává přibližně jedna a půl minuty.

Automobilka se zúčastnila druhého závodu ENEOS Super Taikyu Series 2023 a poté závodu Fuji 24 Hours 2024 s vozem GR Corolla H2 Concept No. 32, který vyniká tím, že je poháněn kapalným vodíkem. To představuje skutečný úspěch v historii motoristického sportu, neboť poprvé se závodů zúčastnilo vozidlo využívající tento typ paliva. Toyota měla s využitím vodíku jako paliva již předchozí zkušenosti, od května 2021 soutěžila s vozem GR Corolla H2 Concept, který využíval vodík v plynném stavu, tedy jezdil na spalování. Přechod na kapalný vodík jí však umožnil dosáhnout skvělých výsledků.

Další články

2024-09-07T07:42:06Z dg43tfdfdgfd