RANNí CHECK: INTEL MůžE ZMIZET Z BRNA, V PRAZE VZNIKá SUPERMOZEK AUTONOMNíCH AUT

Dobré ráno! Je 246. den roku, svátek má Bronislav. V tento den v roce 1996 zahájila automobilka Škoda Auto výrobu vozu Škoda Octavia. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Intel může zmizet z Brna, v Praze vzniká supermozek autonomních aut | e15.cz>
Byznys
FLOW
e15 magazín
Newslettery
Finexpert

Ranní check: Intel může zmizet z Brna, v Praze vzniká supermozek autonomních aut

>

Sídlo Intelu. Zdroj: ČTK

Dobré ráno! Je 246. den roku, svátek má Bronislav. V tento den v roce 1996 zahájila automobilka Škoda Auto výrobu vozu Škoda Octavia.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Trápení Intelu dohnalo i jeho aktivity v Česku. Vývoj v Brně byl zredukován a značka může zmizet

Divoké časy v legendární americké společnosti Intel, jejíž akcie za posledního půl roku klesly o více než polovinu, mají dopad i na aktivity v Česku. Intel utlumuje a ruší aktivity, které nejsou součástí jeho klíčového byznysu, dodávek procesorů pro počítače a datová centra, což podle informací e15 mělo dopad i na výzkumné a vývojové centrum v Brně. Navíc je možné, že značka Intel Moravu zcela opustí.

✅ Supermozek autonomních aut vzniká v Praze, dohání už i ten lidský. ČVUT sezve experty z celého světa

Autonomní řízení už dávno není zázrakem, který by odlišoval americkou Teslu od zbytku světa. Složité systémy, díky kterým automobily nepotřebují člověka za volantem, vyvíjejí nejen evropské a asijské automobilky, ale i studenti Českého vysokého učení technického. Konkrétně ti z fakulty elektrotechnické zvítězili na mezinárodní soutěži autonomních (mini)vozidel v Torontu. Vzhledem k zájmu o jejich know-how sezvou v příštím roce do Prahy desítky univerzit a průmyslových firem z celého světa.

VIDEO:Kdo si myslí, že z deficitu 400 miliard uděláme nulu bez ohrožení růstu, neví, o čem mluví, říká premiér Petr Fiala v pořadu FLOW

FLOW: Jestli si někdo myslí, že z deficitu 400 miliard ze dne na den uděláme nulu, aniž bychom ohrozili růst, tak fakt neví, o čem mluví, tvrdí Fiala • e15

✅ Nealkoholické pivo posiluje v Německu i v Egyptě, produkce dál roste také v Česku. Oblíbené jsou ovocné příchutě

Nealkoholické pivo nejspíš časem začne ohrožovat to klasické. Nedávné šetření Centra pro výzkum veřejného mínění potvrdilo, že u Čechů klesá zájem o tradiční pivo a trendy vzrůstající obliby nealka, zejména toho s příchutí ovoce, potvrzuje i většina zdejších pivovarů. Preference tuzemských spotřebitelů ovšem nejsou nijak výjimečné, jen kopírují celosvětový nárůst konzumace nealkoholických piv.

✅ Na nové Mafii prý dělají i veteráni z prvního dílu. Česká stopa ve známé herní sérii ale vychládá

Značka Mafia je jedním ze skutečných klenotů tuzemské herní scény. Od prvního dílu Mafia: The City of Lost Heaven z roku 2002, který bývá označován za nejlepší českou videohru, vyrostla v úspěšnou sérii se stabilním mezinárodním renomé a na kontě má miliony prodaných kopií. Příští rok má vyjít v pořadí čtvrtý díl s podtitulem The Old Country. Také jeho vývoj ještě nese českou stopu, ta se ale s každým novým dílem vytrácí.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za 2. čtvrtletí 2024 v Praze
  • Jednání šéfů odborových svazů veřejného sektoru o dalším postupu po neúspěšném vyjednávání o zářijovém růstu platů
  • Zvláštní vyslanec České republiky zahajuje návštěvu Jižní Koreje, kde by měl jednal o bilaterální průmyslové spolupráci poté, co byla jihokorejská firma KHNP vybrána v soutěži na stavbu dvou jaderných bloků v Dukovanech
  • Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě Mongolska. Půjde o první Putinovu návštěvu v zemi, která podepsala římský status Mezinárodního trestního soudu
>

2024-09-03T04:01:30Z dg43tfdfdgfd