PřI čEKáNí V KOLONě VáM HROZí CELá řADA POKUT. KTERé PROHřEšKY DěLAJí čEšTí řIDIčI NEJčASTěJI?

Během letních měsíců si Češi na nekonečně dlouhé kolony na frekventovaných místech silnic první třídy trochu odvykli, ale začátek školního roku je opět vrátil do reality. Dokonce i během dlouhého stání a pomalého popojíždění se řidič může snadno dopustit několika přestupků, které, pokud si jich všimnou strážníci, mohou celou situaci ještě více znepříjemnit. O jaké jde?

Začněme s těmi nejběžnějšími přestupky, kterých se pravděpodobně většina z nás již dopustila. Jedním z nich je používání mobilního telefonu za volantem – a to i ve chvíli stání na místě s nastartovaným motorem. Připomeňme, že od nového roku platí aktualizovaná tabulka trestů, která mimo jiné zpřísňuje postih za tento přestupek. Pokud kolem vás projede policejní auto, hrozí vám pokuta až 3 500 Kč na místě a 10 000 Kč ve správním řízení. Zároveň dostanete čtyři trestné body.

K TÉMATU: Nejvyšší pokuty v Česku: Podívejte se, za které přestupky zaplatíte i 75 tisíc korun

Během čekání si žádný z cestujících nesmí odepnout bezpečnostní pás, jinak hrozí finanční trest ve výši až 2 000 Kč na místě a 5 000 Kč ve správním řízení, přičemž za tento přestupek můžete očekávat také čtyři trestné body. Ještě nebezpečnější je vystupovat z auta na vozovku, což může být potrestáno pokutou až ve výši 2 000 Kč na místě a 2 500 Kč ve správním řízení.

Zákonem je upravena i takzvaná záchranářská ulička, kterou by měli řidiči vytvořit automaticky mezi levým a přiléhajícím pruhem už při přijíždění do kolony. Na šířku má mít prostor alespoň tři metry. Pokuta hrozí ve chvíli, kdy toto pravidlo nebudete respektovat a svým autem budete blokovat vozy záchranných složek. Nedej bože, když se pokusíte uličku využít vy sami. Za oba tyto přestupky opět hrozí pokuta ve výši 2 000 Kč na místě, respektive 2 500 Kč ve správním řízení.

Rozhodně se nezkoušejte vracet!

Jste-li nedočkaví, můžete se „pokoušet“ urychlit cestu přes odstavný pruh na pravé straně dálnice. Tento pruh však slouží pro úplně jiné účely a jeho využití pro předjíždění může být potrestáno stejně vysokou pokutou jako v předchozích případech. Stejně přísně se nahlíží i na ohrožení ostatních řidičů při přejíždění z pruhu do pruhu, takže se pokud možno vyhněte nepředvídatelnému kličkování, které na našich dálnicích rozhodně není výjimkou.

Čekání v koloně mnozí z nás využijí pro občerstvení či vykouření cigarety, ale odpadků a nedopalků se rozhodně nezbavujte vyhozením z okna. Policie vás sice musí zastihnout přímo při činu, ale pokud budete mít takovou smůlu, buďte si jistí, že vás nemine nepříjemný rozhovor. Ten může skončit finančním postihem až ve výši 2 000 Kč na místě a 2 500 Kč ve správním řízení.

Vůbec největším a nejpřísněji trestaným prohřeškem je otáčení, couvání nebo jízda v protisměru na dálnici. Pokud se ocitnete v koloně, rozhodně se nepokoušejte vracet k nejbližšímu sjezdu - i když jste ho přejeli jen o pár metrů a odstavným pruhem byste se tam bez problémů dostali. Za takový přestupek vám hrozí pokuta až 5 500 Kč na místě a 25 000 Kč ve správním řízení. Zároveň si přičtete 6 trestných bodů, tedy polovinu možných.

2024-09-06T14:02:41Z dg43tfdfdgfd