JIHOMORAVšTí ZASTUPITELé DEKLAROVALI VůLI PODPOřIT V PříšTíCH LETECH MOTOGP

Brno - Memorandum deklarující vůli podporovat v letech 2025 až 2029 konání závodů MotoGP v Brně dnes schválili zastupitelé Jihomoravského kraje. Plyne z něj, že kraj i město přispějí ročně na pořádání mistrovství světa silničních motocyklů 35 milionů korun. Peníze by sloužily k úhradě tzv. zalistovacího poplatku, což jsou peníze, které musí pořadatel zaplatit promotérovi. Částka nicméně bude každoročně podléhat schválení, uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Součástí memoranda je dále Brno, spolek Autoklub České republiky a Automotodrom Brno.

Výše podpory pro jednotlivé kalendářní roky bude vycházet z finančních možností kraje a města. Samosprávy však deklarují vůli podporu poskytnout ve výši stanovené memorandem. Jeho součástí je také vyjádření zájmu vyvinout maximální úsilí pro ukončení soudních sporů vedených v souvislosti s insolvenčním řízením Spolku pro GP, který založil kraj a město. "Považujeme za vhodné, aby spory skončily. Předpokládám, že než budeme schvalovat konkrétní smlouvy, uzavřeme je soudním smírem. Věřím, že se dohodneme tak, aby z toho pro kraj neplynula finanční plnění," řekl Grolich.

Proti memorandu hlasovala jako jediná opoziční zastupitelka Jana Drápalová (Spolu pro Moravu), která nesouhlasí s tak velkou podporou z veřejných peněz. "Mrzí mě také, že se při závodech téměř nepropaguje Brno a Jihomoravský kraj, jako je tomu například při Tour de France," sdělila zastupitelka. Podle Grolicha je součástí podpory na MotoGP také poskytnutí prostoru právě pro prezentaci regionu.

Závody by se do Brna měly příští rok vrátit po pěti letech. Zatímco dříve byl pořadatelem Spolek pro GP, teď pořadatelství zajistí Autoklub ve spolupráci s Automotodromem Brno. Finančně podpoří pořádání závodů vedle kraje a města i stát prostřednictvím Národní sportovní agentury, mělo by jít o desítky milionů korun. Podle prezidenta Autoklubu Jana Šťovíčka ale zajistí velkou část soukromé subjekty. Výše zalistovacího poplatku zatím není jasná, naposledy činila zhruba 160 milionů korun. Podle Šťovíčka ho kromě veřejných zdrojů z velké části zaplatí příjmy ze vstupného, důležitý je i hlavní partner skupina Creditas.

2024-09-05T11:48:13Z dg43tfdfdgfd