ÚčASTNíK ‘ANTIQUES ROADSHOW’ SE ROZPLáčE PřI ZJIšTěNí HODNOTY STARé DEKY, KTERá LEžELA NA KřESLE V JEHO DOMě

Jeden účastník pořadu ‘Antiques Roadshow’ nedokázal zadržet slzy, když se dozvěděl hodnotu staré deky, která visela na křesle v jeho domě.

+ Youtuber MrBeast oznámil herní show na Amazon Prime s 1 000 účastníky a cenou 5 milionů dolarů

Muž, který se zúčastnil americké verze pořadu  ‘Antiques Roadshow’, ve vysílání z roku 2001, rozplakal se poté, co zjistil, že stará deka, která visela na křesle v jeho domě, má velkou hodnotu.

Předmět překvapil odborníka na kmenové umění Donalda Ellise, který byl zcela okouzlen kouskem. Ted Kuntz, majitel předmětu, vysvětlil, že deka byla v jeho rodině tři generace a příběh byl takový, že adoptivní otec jeho babičky ji dostal od Kita Carsona, průkopníka Divokého západu, známého svou brutální činností vůči původním Američanům.

Ellis pak vysvětlil Kuntzovi, že tato deka není jen dekou náčelníka Navajo, ale je to kus extrémní hodnoty; odborník dokonce divákům řekl, že “téměř umřel”, když deku poprvé viděl, za scénou pořadu: “Stále mám trochu problémy s dýcháním tady.”

“Není to jen deka náčelníka, je to první typ deky náčelníka, pravděpodobně vyrobená mezi lety 1840 a 1860. Nazývá se to první fází deky Ute.” Při bližším posouzení předmětu odborník odhalil účastníkovi hodnotu jeho položky: “Je to extrémně vzácné, je to nejdůležitější věc, kterou jsem na roadshow kdy viděl”; přiznávajíc, že “stále byl trochu nervózní”, Ellis řekl, že tkanina by měla být hodnocena mezi 360 tisíci a 500 tisíci dolary , dodal: “Máte národní poklad.”

Účastník nemohl uvěřit tomu, co slyší, a nakonec se rozplakal; s potlačeným hlasem řekl: “Neměl jsem tušení… bylo to na zádech křesla”. Deka Navajo Ute, kterou měl Kuntz v rukou, nakonec byla prodána za asi 450 tisíc dolarů neznámému kupujícímu, který daroval věc Detroit Institute of Arts.

2024-03-21T17:10:57Z dg43tfdfdgfd