CHTěL AUTO Z MLáDí, NAšEL SMRT. NABíDKA IKONICKéHO MUSTANGA BYLA PAST

Po téměř deseti letech doufají vyšetřovatelé v americké Georgii, že brzy postaví před soud muže, kterého viní z dvojnásobné loupežné vraždy. Pomohl jim svědek, který v potoce našel pušku a osobní věci manželů zavražděných v roce 2015.

Devětašedesátiletý Elrey „Bud“ Runion si na stará kolena chtěl osvěžit zážitky z mládí. Na známý inzertní web Craigslist proto zadal poptávku po Fordu Mustang model 1966. Byl leden 2015 a brzy se mu ozval nějaký muž s tím, že auto by měl na prodej, pokud by se na ně chtěl přijet podívat, připomněla počátek případu televize CNN.

Runion neváhal, sedl se svou o tři roky mladší ženou June do auta a vydal se z předměstí Atlanty skoro tři sta kilometrů na jihozápad na venkov státu Georgie. Když manželé druhý den nepřišli hlídat vnoučata, obrátili se znepokojení příbuzní na policii.

Po dívkách i jejich autě se v sedmdesátých letech slehla zem. Záhadu nedávno pomohlo odhalit sucho:

Pátrání trvalo několik týdnů a policie manžele našla mrtvé, zastřelené ranami do hlavy. „Leželi každý po jedné straně lesní cesty pod stromy,“ informoval tehdejší okresní šerif Chris Steverson podle Augusta Chronicle. List upřesnil, že asi o 400 metrů dál bylo jejich auto potopené v rybníce. Lesem to odtud bylo asi kilometr k místu, kde bydlel tehdy osmadvacetiletý Ronnie Towns.

Podle CNN policie zjistila, že právě on měl Runionovi auto nabízet, ačkoliv žádné na prodej neměl. Muž od té doby už podruhé čelí obžalobě z loupeže a vraždy, kvůli procedurálním komplikacím ale dosud nestanul před soudem. Vinu popírá, hrozí mu trest smrti.

Před prvním zatčením se Towns ukrýval v lese, jeho otec ho tehdy přesvědčil, aby se vydal policii. „Říkal: hele táto, s tímhle nemám nic společnýho. A já myslím to samý, náš kluk to neudělal,“ řekl tehdy podle CNN Ronnie Towns starší.

Projížďka Fordem Mustang 1966:

Vyšetřovatelé v Georgii nyní oznámili potenciální průlom. Svědek, který v potoce blízko bydliště podezřelého hledal detektorem kovy, našel nejprve pušku ráže 5,6 milimetru a o dva dny později pytlík s mobilním telefonem, kreditními kartami a mobilem zavražděných. Krajský státní zástupce ze soudního kraje Tim Vaughn agentuře AP řekl, že nově zajištěné důkazy mohou být užitečné.

„Už máme dobře postavenou obžalobu, ale tohle ji ještě vylepší a posílí,“ sdělil agentuře.

Nové policejní metody pomohly odhalit, že mladík odsouzený v roce 1959 na doživotí za vraždu rodičů žil po útěku z vězení desítky let v Americe

Dodal, že puška z potoka má stejnou ráži jako vražedná zbraň, zda ale pachatel použil právě ji, ukážou až další analýzy. Vyšetřovatelé také sdělili, že po nálezech v potoce provedli domovní prohlídku, podle CNN zřejmě v příbytku obžalovaného a zajistili další důkazy.

První proces s Townsem zkrachoval po problémech při výběru velké poroty, soudy námitky obhajoby s konečnou platností uznaly v roce 2019, uvedla AP. O rok později byl muž obžalován znovu, ale řízení zpomalovala pandemie covidu. Towns zůstává ve vazbě. Nyní státní zástupce doufá, že by soud mohl začít v srpnu.

O případech objasněných po letech díky novým stopám nebo pokroku laboratorních metod Deník informuje pravidelně. Policie například před časem zjistila vraha školačky, který zabíjel před 47 lety, nebo dala jméno dívce zavražděné před pětatřiceti lety. Neúnavná práce detektivů také našla vraha, který po útěku z v amerického vězení dožil spořádaně v Austrálii. Některá pátrání mají ale i relativně šťastný konec, jako příběh ženy z Pittsburghu, o níž se rodina po třiceti letech dozvěděla, že žije v pečovatelském domě na Portoriku.

2024-04-27T02:51:30Z dg43tfdfdgfd