SíNDROM ULTRA VZáCNé DěLá řIDIčE NáKLADNíHO AUTOMOBILU VIDěT DéMONICKé TVářE VE VšECH LIDECH

Řidič nákladního automobilu ve věku 59 let patří mezi 75 lidí na světě trpících ultra vzácným syndromem, který ho nutí vidět démonické tváře, kamkoli jde.

+ Seznámte se s Joaquimem Valentem, bojovníkem v jiu-jitsu a novým přítelem Gisele Bündchen

Řidič nákladního automobilu Victor Sharrah z Tennessee, USA, patří mezi 75 lidí na světě trpících velmi vzácným syndromem; 59letý řidič nákladního automobilu vidí lidi jako monstra kvůli stavu nazývanému syndrom “tvář démona”.

Podle nové studie zveřejněné v odborném časopise The Lancet Sharrah má jednu z nejvzácnějších známých neurologických stavů medicíny, prosopometamorfopsii nebo PMO, která ovlivňuje způsob, jakým lidé vnímají tvar, velikost, barvu a pozici obličejových rysů.

V případě Sharraha to začalo před třemi lety, kdy viděl v apartmánu muže groteskní a znepokojující vzhled. Postava, kterou řidič nákladního automobilu viděl, měla velmi natažená ústa, špičaté uši, vyklenuté oči a velmi rozšířené nozdry; ale muž s děsivým vzhledem byl ve skutečnosti jeho spolubydlící.

Pro The Times Sharrah vzpomínal na děsivý okamžik: “Co jsem právě viděl?” řekl: „Bylo to jako z filmu, jako tvář démona. Opravdu jsem se v tu chvíli zbláznil. Chtěl jsem se nechat hospitalizovat,“ řekl. A situace se ještě zhoršila, když šel ven se psem a uvědomil si, že všichni lidé mají zkreslené tváře.

Odborníci podezírají, že Sharrah vyvinul syndrom několik let poté, co si udeřil hlavu do zaseklé dveře, ale řekl také, že by to mohlo být způsobeno možným otravováním oxidem uhelnatým čtyři měsíce před prvním epizodou.

Sharrah popsal své symptomy skupině výzkumníků z Dartmouth College, kteří prováděli později publikovanou studii v časopise The Lancet. „Uvedl, že zkreslení, tedy výrazně natažené obličejové rysy s hlubokými rýhami na čele, tvářích a bradě, byla přítomná na tváři všech lidí, které potkal, ale nepopisoval zkreslení při pohledu na objekty, jako jsou domy nebo auta,“ napsali autoři studie. „Pacient uvedl, že i přes zkreslené tváře byl stále schopen rozpoznat, kdo jsou.“

Šťastně, s pomocí Sharraha, poprvé byli výzkumníci schopni vytvořit vizuální reprezentace tvářních zkreslení způsobených PMO. Díky řidiči nákladního automobilu mohli vědci vidět svět jeho očima a porozumět tomu, co vidí osoba trpící syndromem.

K tomu, aby toho dosáhli, vyfotili obličej jedné osoby a poté ho ukázali pacientovi. Vědci pak vizuálně znovu vytvořili zkreslení popsaná Sharrahem pomocí počítačového softwaru, který pak potvrzoval, zda vytvořený obrázek odpovídal jeho vidění.

Vědci doufají, že tato nová studie zvýší povědomí o poruše „démonické tváře“, která je často nesprávně diagnostikována jako psychiatrická porucha. Podle vedoucího autora studie, profesora Brada Duchainea, někteří pacienti s PMO navštívili lékaře, aby byli diagnostikováni se schizofrenií a dostali antipsychotika.

PMO může trvat pouze několik dní nebo týdnů, ale v některých případech mohou zkreslení trvat roky. Tři roky poté, co viděl svého deformovaného spolubydlícího, Sharrah řekl, že stále vidí démonické tváře a „téměř si na podmínku zvykl“, ale stále doufá, že „se může opravit a zmizet“.

   

The post Síndrom ultra vzácné dělá řidiče nákladního automobilu vidět démonické tváře ve všech lidech appeared first on Instafamosos.

2024-03-27T16:31:21Z dg43tfdfdgfd