ČíNSKé AUTOMOBILKY V EVROPě POSILUJí. BYD TU PRODáVá Už PěT MODELů A PLáNUJE VLASTNí TOVáRNU

Další čínská značka má velké plány zdomácnět v Evropě. Na řadě Evropských trhů BYD rozjelo prodeje se třemi modely. Dalším milníkem je výstavba vlastní továrny. Možná ji budeme mít za hranicemi.

Neustálé zdražování evropských značek hraje do karet čínskému importu. A jestli si myslíte, že jsou to pořád plastové plečky, které si zhýčkaný Evropan nekoupí, koukněte, jak se tady daří třeba MG.

Čína už to vyhrála. V elektromobilech má obrovský náskok a auta stojí třetinu toho, co v Evropě

Italský dealer DR Automobiles vozí čínská auta od roku 2006, zanedlouho sem zavítá Zeekr a čínský národní koncern Geely má podíl v nejedné evropské značce. A zvolna se do Evropy tlačí automobilka BYD, která zde rovnou hledá místo pro výrobní závod na osobní vozy (autobusy vyrábí v Maďarsku od roku 2016).

O plánu aktuálně jedná s francouzskou vládou, ale v hledáčku je také Španělsko a Německo. Velká Británie si kandidaturu překazila vystoupením z Evropské unie. V Německu by se sice nabízel odkup nevyužité továrny Fordu v Saarlouis, ale BYD si chce postavit vlastní továrnu na míru svým potřebám.

Čínský gigant CATL jde do trháku. Jeho nové baterie mají nevídanou energetickou hustotu

Současně s tím vedení pracuje na tvorbě statických plánů včetně posílení expanze na evropské trhy. Prvotní poznatky již má, protože už loni zde BYD začalo prodávat tři elektrické modely. Jedná se o crossover Atto 3, větší SUV Tang a reprezentativní sedan Han. Letos pokračuje hatchbackem Dolphin, jehož premiéra je naplánována na příští měsíc a v září se portfolio rozroste o sedan Seal.

Tyto modely jsou aktuálně prodávány v Německu, Francii, Velké Británii, Španělsku a Skandinávii.

Přečtěte si také:

2023-06-02T07:55:20Z dg43tfdfdgfd