ČTVRTá BARVA NA SEMAFORECH Má ZLEPšIT PLYNULOST PROVOZU NA KřIžOVATKáCH

Prakticky všude na světě mají semafory tři barvy, kde červená znamená „Stůj!“, žlutá „Pozor!“ a zelená „Volno!“ Odborníci z North Carolina State University...

Prakticky všude na světě mají semafory tři barvy, kde červená znamená „Stůj!“, žlutá „Pozor!“ a zelená „Volno!“ Odborníci z North Carolina State University jsou však přesvědčeni o tom, že přidání další – v tomto případě bílé – barvy může zlepšit plynulost provozu na dopravních křižovatkách. Podrobnosti přináší web StudyFinds.

Čeká nás čtvrtá barva na semaforech. Křižovatky budou řídit autonomní vozidla

O nápadu přidat ještě jednu barvu ke stávajícím třem jsme na Živě psali prakticky přesně před rokem. „Naše předchozí práce představila myšlenku čtvrté fáze semaforu, tzv. bílé fáze, která využívá výpočetní výkon autonomních vozidel k urychlení provozu na křižovatkách – ale dosud jsme nezohlednili, co by tento koncept znamenal pro chodce,“ uvádí hlavní autor článku Ali Hajbabaie v univerzitním prohlášení.

Bílá barva na semaforu

Vědci tedy rozšířili modely o chodce a ukázalo se, že výsledky jsou mimořádně slibné. Přidání čtvrtého světla k červené, zelené a žluté by prý zkrátilo čekací doby na přechodech pro chodce a zlepšilo by plynulost dopravy nejen pro autonomní vozidla, ale i auta ovládaná lidskými řidiči.

Koncepce bílé fáze využívá schopnosti autonomních vozidel bezdrátově komunikovat jak mezi sebou, tak s počítači, které řídí dopravní signály. Když se ke křižovatce přiblíží dostatečný počet samořídících aut, aktivuje se na semaforu bílé světlo.

Zatímco červené světlo znamená stůj a zelené světlo znamená jeď, bílé světlo říká lidským řidičům, aby prostě následovali auto před sebou. Stručně řečeno: bílé světlo je signálem, že autonomní vozidla vzájemně koordinují svůj pohyb, aby usnadnila efektivnější průjezd křižovatkou.

Započítání chodců

Předchozí výzkum přišel s vcelku očekávatelným zjištěním, že čím více bude v ulicích autonomních vozidel, tím plynulejší bude doprava. To přináší celou dalších řadu benefitů v podobě kratší doby jízdy, úspory pohonných hmot a bezpečnosti.

Vědce v nové studii zajímalo, jaký vliv mohou mít semafory s bílým světlem nejen na samořídící auta a automobily řízené lidskými řidiči, ale také na chodce na přechodech. Začlenili proto do modelu několik nových parametrů, které pomohly posoudit dopad pěší dopravy na veškerý provoz v křižovatce.

„Zjistili jsme, že když se do této směsi přidají chodci, koncept bílé fáze nadále zlepšuje efektivitu provozu pro všechny,“ říká Hajbabaie. „A opět platí, že čím vyšší procento dopravy tvoří autonomní vozidla, tím efektivněji se doprava křižovatkami pohybuje.“

O 27 % menší zdržení díky autonomním vozům

Zjištění ukazují, že pokud se někdy v budoucnosti budou městy pohybovat pouze autonomní vozidla, zkrátí se zdržení na křižovatkách až o 27 %. Svým způsobem je to logické: vzájemně komunikující auta jsou schopná rozjet se ve stejném okamžiku, na rozdíl od lidských řidičů, kteří se zpravidla rozjíždějí postupně a s většími či menšími prodlevami.

Odborníci tuší, že prosazení myšlenky bílého světla na semaforech nebude jednoduché. Chtějí proto nasbírat co nejvíce praktických důkazů. V současné době proto připravují testovací prostor, který jim umožní experimentovat s tímto konceptem ve fyzickém světě.

Výsledky dosavadního vědeckého bádání byly publikovány 10. března v odborném časopise Computer-Aided Civil and Infrastructure Engineering. Toto odborné periodikum se zabývá nejnovějšími výzkumy a vývojem v oblasti využití počítačově podporovaného navrhování stavebních děl a infrastruktury.

Přečtěte si také:

2024-03-24T07:58:39Z dg43tfdfdgfd