V čESKéM LEGU POSTAVILI MCLAREN V MěříTKU 1:1. NA ZáVODNíM OKRUHU HO PROJEL PILOT FORMULE 1 LANDO NORRIS

Lego ve spolupráci s britskou automobilkou McLaren postavilo auto, ve kterém se dá jezdit. Replika supersportu McLaren P1 je postavená z kostek Lego Technic....

Lego ve spolupráci s britskou automobilkou McLaren postavilo auto, ve kterém se dá jezdit. Replika supersportu McLaren P1 je postavená z kostek Lego Technic. Neuvěřitelný stroj ale není jen na okrasu – na závodním okruhu Silverstone ho projel pilot Formule 1 Lando Norris.

Z českého pohledu je zajímavé, že (podobně jako řada předchozích 1:1 aut) projekt vznikl v kladenské továrně Lego. Výsledkem je replika ikonického McLarenu P1 v měřítku 1:1. Na stavbu bylo použito 342 817 dílků Lego Technic, přičemž zkonstruování trvalo týmu sestávajícího ze 23 lidí více než 8344 hodin (6134 hodin bylo věnováno návrhu a 2210 hodin stavbě). Model měří 4,98 metru na délku, 2,10 metru na šířku a 1,13 metru na výšku, což odpovídá skutečnému McLarenu P1.

Auto z Lega na závodním okruhu

Jak je možné, že auto opravdu jezdí? Kromě obyčejných kostek použili konstruktéři také speciálně vyrobené díly, které umožnily sestavit konstrukci připomínající originální vůz.

Auto má plně funkční řízení, což znamená, že se Norris mohl vydat na trať a objet na Silverstonu celé kolo. Trať dobře znal, protože zde závodí během Velké ceny Velké Británie F1. Ačkoli je auto ze stavebnice lehčí než skutečný McLaren P1, stále váží úctyhodných 1 220 kilogramů (o 385 kilogramů méně než originál).

I když auto vypadá skoro jako opravdové, ani zdaleka nedosáhne takové rychlosti jako jeho předloha. Opravdový McLaren P1 se může pochlubit výkonem 903 koní a dokáže zrychlit z nuly na 100 km/h za 2,7 sekundy. Lego verze poháněná 768 elektrickými motory z řady Lego Power Functions dosahuje rychlosti „jen“ 40 mil za hodinu (tj. cca 64 km/h). Na závodění to tedy není, ale na plastový model jde o úctyhodný výkon.

McLaren P1 v měřítku 1:1

Jedná se o první velký model Lego Technic se schopností zatáčet, který má podvozek s odpružením, což znamená, že zvládne i nerovnosti na trati. Aby bylo možné realisticky napodobit křivky auta, byl použit flexibilní materiál z Lego dílků.

Proces stavby byl v mnoha ohledech fascinující. Lego zvolilo svou řadu Technic kvůli její schopnosti napodobit složité tvary a křivky skutečného vozu. Kostky musely být schopné zvládnout zatížení a vykazovat patřičnou pružnost, což bylo klíčové pro realistický vzhled a fungování vozu. Uvnitř auta se skrývá ocelový rám, který zajišťuje, že se model při jízdě nerozpadne.

Tento projekt není prvním pokusem Lega o vytvoření superauta v životní velikosti. Už v roce 2018 firma (rovněž v Kladně) postavila z více než jednoho milionu kostek plně funkční model Bugatti Chiron. Ten dosahoval maximální rychlosti jen 20 km/h a měl omezené možnosti řízení. Proti tomu nová replika McLarenu P1 se může pochlubit daleko lepšími schopnostmi.

Jedná se o unikátní projekt, který si bohužel nekoupíte. Lego však nabízí menší verzi tohoto vozu - model McLaren P1 v měřítku 1:8 z řady Lego Technic je k dostání za cenu lehce přes 11 000 korun. Tento set obsahuje 3420 dílků a detaily jako funkční motor, sedmistupňovou převodovku a dveře, které se otevírají stejně jako u skutečného vozu.

Zdroje: lego.com, youtube.com, theverge.com, autoexpress.co.uk.

Přečtěte si také:

2024-09-16T11:46:22Z dg43tfdfdgfd