PRVNí ZáVOD AUTONOMNíCH FORMULí BYL NESKUTEčNá NUDA. AUTA ZASTAVOVALA NA TRATI A BOURALA DOVNITř ZATáčEK

Na okruhu Yas Marina v Abú Zabí se v sobotu 27. dubna konal historicky první závod autonomních formulí. Podnik série Abu Dhabi Autonomous Racing League...

Na okruhu Yas Marina v Abú Zabí se v sobotu 27. dubna konal historicky první závod autonomních formulí. Podnik série Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL), sliboval „ukázku vzrušujícího dopadu umělé inteligence na naše životy a neuvěřitelného potenciálu autonomie“.

Realita byla bohužel odlišná. Už během kvalifikace se ukázalo, že závodní vozy bez pilota mají potíže dokončit celé kolo. Výjimkou nebyly ani smyky či naprosto nelogický náraz do svodidel na vnitřní straně zatáčky. Bylo evidentní, že jednotlivé závoďáky volily odlišné stopy a brzdné body.

Před sobotním finále naskočil bývalý jezdec formule 1 Daniil Kvjat do závodního auta, aby se utkal s autonomním vozem technického partnera Technology Innovation Institute (TII). Nakonec to nebyl rovnocenný závod – Kvjat soupeře velice snadno předjel.

Závod čtyř formulí

Samotného závodu se zúčastnily pouze čtyři autonomní formule. Z prvního místa na startovním roštu startoval žlutý monopost (nebo zeropost?) Polimove, který v kvalifikaci zajel čas 2:00,653. Pro srovnání: rekord trati pro Formuli 1 drží Max Verstappen a má hodnotu 1:26.103. Ze druhého místa mu sekundovala červená formule Unimore. Ze druhé řady startoval modro-bílý vůz týmu TUM a červeno-modrý Constructor.

Formule startovaly z boxů a nejprve objely dvě zaváděcí kola. Letmým startem pak začal závod na šest kol, během kterého se monoposty pohybovaly očividně pomaleji a rozvážněji než jejich protějšky z královské Formule 1.

Něco o formuli A2RL

Závodních vozy jsou postavené na podvozku Dallara Super Formula 2023 a jsou poháněné čtyřválcovými přeplňovanými motory o objemu 2,0 litru, které dosahují výkonu přibližně 550 koní. Motor je spojen se šestistupňovou převodovkou 3MO. Od ostatních sériových vozů se monoposty A2RL liší především kokpitem.

Vozy jsou osazeny sedmi 360° kamerami Sony IMX728, které zachytávají obraz a předávají ho ke zpracování umělé inteligenci. K záběrům se přidávají informace ze čtyř radarů ZF ProWave a tří lidarů Seyond Falcon Kinetic FK1 Lidar. Výpočetní výkon dodává zařízení Neousys RGS-8805GC s podporou grafických procesorů Nvidia.

Jediný trochu dramatický okamžik

Pořadí se neměnilo, nicméně ve třetím kole se diváci dočkali překvapivé situace – formule TUM bez zjevného důvodu zastavila na cílové rovince, aby se po chvilce opět rozjela. Následně byl aktivován režim safety caru, během kterého je zakázáno předjíždění.

Ve čtvrtém kole došlo k patrně nejdramatičtější situaci, kdy se dosud vedoucí formule Polimove během příliš prudkého brzdění roztočila před jednou z ostrých zatáček. Se situací si zjevně nevěděla rady, protože několik sekund poté strnule stála na místě. Po dlouhém váhání odstavila mimo trať a zbývající tři vozy zastavily na cílové rovince.

Po odtažení nefunkční formule se všechny závodní vozy vrátily do boxů, odkud po několika minutách odstartovaly do zbytku závodu. Během něj došlo k dalšímu zvratu, kdy červená formule Unimore (opět bez viditelného důvodu) zastavila na vnitřní straně zatáčky a zbývající dva vozy ji předjely.

A vítězem se stává...

Závod nakonec vyhrála modro-bílá formule týmu TUM následovaná červeno-modrým monopostem Constructor. Zbývající dva vozy závod nedokončily. Pokud chcete zhlédnout záznam celé akce, máte příležitost – závod začíná v čase 1:34:29.

Subjektivně vzato je samozřejmě nutné brát v úvahu, že se jednalo o úplně první závod nové série, v jejímž rámci bude ještě nutné vychytat celou řadu much. Pro příznivce formule 1, pamatující nelítostné souboje Ayrtona Senny, Alaina Prosta, Nigela Mansella či Nelsona Piqueta to však byla neskutečná nuda.

Přečtěte si také:

2024-05-01T14:51:03Z dg43tfdfdgfd