ATLAS JE BOJOVý PARťáK. AUTONOMNí OBRNěNé VOZIDLO Míří DO POZEMNíCH BITEV

Společnost BAE Systems v těchto dnech představila nové autonomní obrněné vozidlo ATLAS | To by mělo hrát roli bojového parťáka (combat wingman) | K tomuto účelu je ATLAS vybavený vysoce autonomním chováním

Společnost BAE Systems v těchto dnech představila nové autonomní obrněné vozidlo ATLAS (Autonomous Tactical Light Armour System) ve variantě CCV (Collaborative Combat Variant). BAE systems s tímto robustně vyhlížejícím obrněncem očividně navazují na zkušenosti bojových vozidel během probíhající ruské invaze na Ukrajině.

Jde o přibližně 11tunové vozidlo 8×8, vyvinuté v Austrálii, které by mělo hrát roli bojového parťáka (combat wingman). K tomuto  účelu je ATLAS vybavený vysoce autonomním chováním. Do boje si veze 25mm řetězový automatický kanón M242 Bushmaster, instalovaný v bojové věži VANTAGE Automated Turret System (ATS), který sice vznikl v sedmdesátých letech, ale prověřily ho mnohé bitvy.

ATLAS je nejnovějším přírůstkem mezi autonomní pozemní bojová vozidla, jejichž účelem je nabídnout více možností pro velitele pozemních jednotek. Primární je snaha o snížení rizika pro lidský personál na bojištích, což je v tuto chvíli palčivý problém, kvůli nespoutanému řádění sebevražedných FPV dronů, kosících obrněná vozidla a jejich posádky jako na střelnici.

Obrněnec s výhodným poměrem cena-výkon

Veřejnost se s ATLASem CCV blíže seznámila na výstavě Land Forces 2024 v australském Melbourne. Podle dostupných informací je ATLAS obrněncem s výhodným poměrem cena-výkon a s modulárním designem. Autonomní systém řízení by měl být schopný vyhýbat se překážkám, plánovat si trasu v běžném provozu, a také činit taktická rozhodnutí v žáru bitvy.

Obrněnec ATLAS by měl doplňovat obrněnce a tanky s lidskou posádkou. Provoz autonomního vozidla je méně nákladný a rizikový, přičemž zároveň navyšuje obrněnou a palebnou sílu vlastních jednotek. ATLAS obsahuje existující osvědčené technologie a současně má díky modulární struktuře potenciál k dalšímu vývoji, jímž může čelit novým hrozbám na bojišti.

Kromě role bojového parťáka s lidmi řízený obrněnci může ATLAS operovat i samostatně, případně v plně autonomních skupinách, v situacích, kdy se lépe uplatní vozidla bez lidské posádky. Zásadní výhodou je relativně jednoduchá logistika. ATLAS CCV má standardní rozměry. Může ho převést transportní letoun i výsadkové plavidlo.

Díky pokročilým senzorům může ATLAS plnit i průzkumné a zpravodajské mise a sbírat vizuální nebo i elektronická data. Vysoká pohyblivost v kombinaci se slušnou palebnou silou dělá z ATLASe užitečného průvodce obrněnců řízených lidmi.

Udrží krok s kolovými i pásovými vozidly, včetně náročného terénu, obstará spolehlivou palebnou podporu, zajistí pozici, může identifikovat cíle. Bushmaster pokryje smrtící palbou území do vzdálenosti 2 500 metrů. V případě potřeby může zajistit nepřímou palbu, pokud má namísto kulometu instalovaný 120 mm automatický minometný systém.

Přečtěte si také:

2024-09-17T13:46:52Z dg43tfdfdgfd