ŠPATNá ZPRáVA PRO ŠKODOVKU: VOLKSWAGEN CHCE UZAVříT TOVáRNU, KDE SE VYRáBí I JEJí VOZY

Německý automobilový koncern Volkswagen a jeho nejstarší čínský partner SAIC Motor plánují v reakci na slábnoucí poptávku po automobilech se spalovacími motory uzavřít nejméně jeden závod v Číně. Přímo se to dotýká i vozů značka Škoda.

Společný podnik obou automobilek SAIC Volkswagen Automobile se připravuje na to, že příští rok uzavře továrnu ve městě Nan-ťing, kde se vyrábějí vozy Volkswagen Passat a Škoda a jehož roční kapacita je 360 000 vozů. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg.

ČTĚTE DÁLE: Řidič na Bruntálsku se zřítil do trhliny v mostě způsobené povodní. Nerespektoval zákaz vjezdu

Uvedený společný podnik funguje už asi 40 let. Před dvěma lety ukončil výrobu v jedné továrně, další továrna pak omezila výrobu a mohla by být také uzavřena, případně zrekonstruována, uvedly zdroje.

"Všechny závody SAIC Volkswagen fungují normálně, v souladu s požadavky trhu a naší prognózou," reagoval na dotaz agentury Bloomberg podnik VW China. Dodal, že vzhledem k tomu, že se firma zaměřuje na chytré elektromobily, transformuje také postupně výrobu vozů a závody na součástky.

Partneři podle zdrojů také provádějí revizi strategie u značky Škoda kvůli prudkému poklesu prodeje. Závod v Ning-po, kde se vyrábí několik modelů značky Škoda, je už několik měsíců v nečinnosti, a také se uvažuje o jeho zavření, dodaly zdroje. Výroba Škody v Číně loni klesla o více než polovinu na necelých 20.000 vozů. VW China uvedl, že partneři v rámci revize upravují marketing značky Škoda a restrukturalizují dealerskou síť s cílem zvýšit zaměření na prodej ojetých vozů.

Přechod na elektromobily

Omezování výroby na největším trhu Volkswagenu je způsobeno propadem poptávky a rychlým přechodem na elektromobily. Výroba ve 39 závodech Volkswagenu v Číně loni byla o více než čtvrtinu nižší, než byl vrchol před pandemií covidu-19. Proporční provozní zisk čínských podniků Volkswagenu loni klesl o 20 procent na 2,62 miliardy eur (65,7 miliardy Kč). Ve srovnání s vrcholem v roce 2015 je nižší zhruba o polovinu.

Volkswagen založil společný podnik se státní společností SAIC v roce 1985. Následovalo několik dalších partnerství a do konce roku 2023 měla automobilka v čínské divizi přes 900 000 zaměstnanců. Podle výroční zprávy automobilky SAIC loni využití továren společného podniku mezi SAIC a Volkswagen činilo zhruba 58 procent z celkového maxima 2,1 milionu vozů.

V roce 2022 přestala firma SAIC Volkswagen vyrábět automobily ve svém závodě č. 1 ve výrobní zóně v Šanghaji. Tento závod je nyní využíván pro výzkum a vývoj a výroba z něj byla přesunuta do města I-čen-ku. Před ukončením se tam vyráběly také modely Škoda Octavia a Fabia.

Problémy Volkswagenu

Volkswagen má nyní ve výrobní zóně v Šanghaji novou továrnu s kapacitou 300 000 vozů postavenou speciálně pro elektromobily. Loni se dodávky elektromobilů Volkswagen v Číně zvýšily o 23 procent na 190 820 kusů.

Zatímco automobilku Volkswagen a další výrobce v letošním roce zaskočila stagnující poptávka po elektromobilech v Evropě, v Číně jde elektrifikace rychle vpřed. Převahu na čínském trhu ale získali domácí výrobci, jako je BYD, a to díky inovativním a cenově dostupným modelům. Prodej aut se spalovacím motorem v zemi klesá.

Volkswagen také zvažuje uzavření závodu na domácím, tedy německém trhu. Tyto úvahy ukazují na problémy, kterým největší evropská automobilka čelí v rámci přechodu od spalovacích motorů na elektrické.

2024-09-18T15:37:33Z dg43tfdfdgfd