ZA VOLANTEM ELEKTRICKéHO NáKLAďáKU: PRO REGIONáLNí DOPRAVU ANO, DáLKY JEšTě RADěJI NE

Nákladní vozy neřídím každý den a tak si člověk musí za volantem zprvu trochu zvykat. Jde o ale nečekaně rychle. V případě skříňové scanie se znakem náprav 4x2 jde v podstatě jen o to, sžít se s většími rozměry, protože pokud jde o ovládání, prakticky ničím se trápit nemusíte.

Snadno jako s osobákem

Výhled ze vzduchem odpružené sedačky máte přímo vzorný a k tomu je k dispozici důmyslná sestava vnějších zrcátek, díky nimž vidíte jak šikmo za vůz, tak i k předním kolům a k přednímu nárazníku –⁠ to vše se při manévrování velmi hodí.

K TÉMATU: Osobním automobilům se zdražují dálnice, kamionům však ne. Kupka vysvětlil proč

Všechno ostatní jde až podezřele snadno. Voličem pod volantem na místě, kde běžně míváte páčku stěračů zvolíte polohu „D“, elektrická parkovací brzda se samočinně odjistí a můžete vyrazit. Je samozřejmě velký rozdíl, jestli je vůz naložený nebo prázdný, protože maximálně možných 7,5 tuny už je znát. Vše je potřeba dělat jemněji, rozvážněji a hlavně s mnohem větší předvídavostí než u osobního vozu. Při plánování cesty je potřeba řešit zóny zákazu vjezdu pro kamionovou dopravu a povinný čas na odpočinek.

Zatímco v běžných náklaďácích je patrný zvuk dieselového motoru a musíte čas od času klasicky manuálně řadit, elektricky poháněný vůz jako testovaná scania poskytuje podstatně vyšší stupeň komfortu. S výkonem 310 koní je maximálně 19 900 kg těžký dvouosý vůz příjemně pružný, což demonstruje nejen v nezatíženém stavu. Zrychlení se samozřejmě nedá rovnat s dodávkou nebo dokonce osobním autem, v dálničním provozu však pozoruji, že je určitě lepší než u tradičních naftových kamionů. Dvouspojková převodovka je vlastní konstrukci Scania se dvěma stupni.

Žádný spěch

Omezovač rychlosti vás nepustí víc než na obligátních 85 km/h, takže se poslušně řadím mezi ostatní těžkou dopravu v pravém pruhu, zapínám tempomat a můžeme v klidu konverzovat se švédským instruktorem Andersem, který elektrickou Scanii přivezl až ze své domoviny. Nebyla to úplně krátká cesta. „Výrobce u tohoto typu sice deklaruje dojezd až 260 km, pro svůj pocit bezpečí jsem ale vždy raději nabíjel zhruba po 200 km. Běžně ale tento typ auta takové štreky nejezdí, takže těch 260 km by pro městkou a příměstskou rozvážkovou dopravu mělo v pohodě stačit,“ říká zkušený šofér.

Tahače z elektrické řady scanií mají výkon až 560 koní, ujedou 350 km a celková hmotnost takové soupravy může činit až 64 tun. Anders připomíná, že u elektrických kamionů může být nabíjení pokud jde o využití času mnohem efektivnější než u osobního auta, protože jej lze různě kombinovat s povinnými přestávkami na odpočinek, kdy by řidič musel zastavit tak jako tak.

Dobíjení náklaďáku se podobně jako u osobního elektromobilu realizuje běžně pomocí klasického CCS konektoru, přičemž maximálním nabíjecím proudem 130 kW/200A nabijete baterie za půl hodiny z 80% kapacity, která činí 300 kWh. Mimochodem baterie jsou podvěšeny pod rámem ve střední části vozu, což této scanii dává díky snížení těžiště mimořádně jisté jízdní vlastnosti.

Výhodou těžkého auta jsou při správném způsobu jízdy bohaté možnosti rekuperovat kinetickou energii, takže při troše snahy se vám může dojezd i prodlužovat. V kopcích naopak kilometry dojezdu umí mizet závratným tempem.

Hudba dneška i budoucnosti

Podobně jako u osobních elektromobilů si dokážu velmi smysluplné využití elektrických náklaďáků představit v městské, přinejlepším příměstské dopravě, kde je jejich provoz nejúspornější a kde je také nejvíce možností vozy nabíjet. Jízda na dlouhé vzdálenosti nebo nedej bože do zemí mimo EU je vzhledem k omezeným možnostem dojezdu a hlavně nabíjení stále trochu o nervy a o čas, který je u transportu zboží tak důležitý, nehledě na vyšší cenu. Podle švédského řidiče má v dálkové dopravě i z těchto důvodů nemalou šanci uspět vodíkový pohon.

2023-06-02T11:02:04Z dg43tfdfdgfd