VW Má NA KRKU PřEKVAPIVOU žALOBU: AUTOMOBILCE HROZí PřEJMENOVáNí KLíčOVé MODELOVé řADY

Volkswagen čelí nečekané výzvě ohledně své řady elektrických vozů ID, která symbolizuje (elektrickou) budoucnost celé automobilky. Překvapivě nejde o prodejní čísla modelů jako ID.3 nebo ID.4, ale o spor o ochrannou známku se středně velkou německou společností Identytec.

Společnost ze severoněmeckého Hildesheimu (leží asi 30 km jižně od Hannoveru) si nárokuje svá starší práva na značku "ID." a podala žalobu na automobilový koncern k německému zemskému soudu v Hamburku. Identytec, rodinný podnik s 25 zaměstnanci, je toho názoru, že Volkswagenu nemělo být povoleno používat řadu značek s prvkem "ID.", který je úzce spjat s názvem jeho vlastní společnosti.

Podle § 14 německého zákona o ochranných známkách by společnost Identytec mohla mít nárok na soudní zákaz a náhradu škody. Ačkoli zatím nebylo stanoveno datum ústního jednání, mluvčí soudu žalobu potvrdil. Jednání by mohlo začít koncem léta.

Řada VW ID: Identytec se údajně obává záměny s vlastními výrobky

Společnost Identytec, výrobce technologií pro optimalizaci materiálových toků ve výrobě a skladech, používá zkratku "ID." již více než 15 let a od března 2013 si zaregistrovala řadu ochranných známek s tímto prvkem. Volkswagen, někdejší zákazník společnosti Identytec, si v roce 2017 zaregistroval vlastní ochranné známky s "ID." a později podal námitky proti třem ochranným známkám společnosti Identytec. Vzájemná jednání, která mohla přinést řešení konfliktu, byla v roce 2020 zrušena.

Jednatelé Identytecu – Cerstin a Thorsten Finkeovi – se domnívají, že používání zkratky "ID." automobilkou Volkswagen poškozuje jejich společnost. Obávají se rizika záměny a toho, že potenciální zákazníci nebudou schopni jasně rozpoznat, že mezi výrobky Identytec "ID." a elektromobily VW ID neexistuje žádná souvislost. Společnost Identytec se domáhá soudního zákazu údajného porušování práv k ochranné známce, zatímco Volkswagen se vzhledem k probíhajícímu soudnímu sporu k situaci nevyjadřuje.

Spory o jména jsou časté i v IT branži

V roce 2014 musel Microsoft změnit název svého cloudového úložiště. Původní SkyDrive přejmenoval na současný OneDrive. Softwarový gigant tak učinil poté, co prohrál u britského soudu spor o název Sky s televizní společností British Sky Broadcasting Group, která tento název využívá u řady svých stanic. 

Ještě o rok dříve se softwarová společnost z Redmondu musela také vzdát názvu grafického rozhraní "Metro", kvůli sporu s německou společností Metro AG, majitelem obchodní sítě Makro. Microsoft pak už tehdy novému rozhraní žádný další rozumný název nedal. Po přechodných "New UI" a "Modern UI" se ustálil název "Windows 8 UI" (a následně zmizel společně s Windows 8 v propadlišti dějin).

Nejnovější spor by mohla vyvolat změna názvu a loga sociální sítě Twitter. Práva na duševní vlastnictví písmene X má totiž mimo jiné i společnost Meta. Celkem ale ve Spojených státech amerických existují stovky ochranných známek, které písmeno X nějakým způsobem zahrnují. Jednu z nich vlastní od roku 2003 třeba i Microsoft v souvislosti s jejím videoherním systémem Xbox.

Zdroj: Frankfurter Allgemeine, Identytec

2024-04-16T14:11:48Z dg43tfdfdgfd