ULTRAříDKý SYNDROM ZPůSOBUJE, žE řIDIč KAMIONU VIDí DéMONICKé TVářE VE VšECH

Jedenapadesátiletý řidič kamionu je jedním ze 75 lidí na světě trpících ultrařídkým syndromem, který ho nutí vidět démonické tváře, kamkoli jde.

+ V ikonické ságě ‘Star Wars’ prozrazuje podrobnosti o svém bouřlivém milostném životě v nové autobiografii

Řidič kamionu Victor Sharrah z Tennessee, USA, je jedním ze 75 lidí na světě trpících velmi vzácným syndromem; 59letý řidič kamionu vidí lidi jako monstra kvůli stavu nazvanému syndrom „démonické tváře“.

Podle nové studie publikované v odborném časopise The Lancet má Sharrah jedno z nejvzácnějších neurologických onemocnění známých lékařské vědě, prosopometamorfofobii nebo PMO, která ovlivňuje způsob, jakým lidé vnímají tvar, velikost, barvu a polohu obličejových rysů.

V případě Sharraha to vše začalo před třemi lety, kdy viděl skrze svůj byt groteskního a znepokojujícího muže. Postava, kterou viděl řidič kamionu, měla protaženou ústa, špičaté uši, šikmé oči a velmi rozšířené nozdry; ale nevzhledný muž byl ve skutečnosti jeho spolubydlící.

Pro The Times Sharrah vzpomínal na děsivý okamžik: „Co jsem právě viděl?“, řekl: „Bylo to jako z filmu, jako tvář démona. Opravdu jsem se v tu chvíli lekl. Chtěl jsem se přihlásit do nemocnice“, řekl. A všechno se zhoršilo, když šel ven na procházku se svým psem a zjistil, že všichni mají zkreslené obličeje.

Odborníci podezírají, že Sharrah syndrom rozvinul roky po tom, co si udeřil hlavu o zaseklé dveře, ale řekl také, že to mohlo být způsobeno možným otravou oxidem uhelnatým čtyři měsíce před prvním epizodou.

Sharrah popsala své symptomy skupině výzkumníků z Dartmouth College, kteří prováděli studii, která byla později publikována v The Lancet. „Uvedl, že zkreslení, tj. vážně prodloužené obličejové rysy s hlubokými rýhami na čele, tvářích a bradě, byla přítomna na tváři každé osoby, se kterou se setkal, ale nepohlásil zkreslení při pohledu na objekty, jako jsou domy nebo auta,“ napsali autoři studie. „Pacient uvedl, že i přes zkreslené tváře byl stále schopen poznat, kdo jsou.“

Naštěstí díky Sharrahově pomoci byli vědci poprvé schopni vytvořit vizuální reprezentace obličejových zkreslení indukovaných PMO. Díky řidiči kamionu vědci mohli vidět svět jeho očima a porozumět tomu, co člověk trpící syndromem vidí.

K tomu použili fotografii obličeje osoby a pak ji ukázali pacientovi. Vědci pak použili počítačový software k vizuální rekonstrukci zkreslení popsaných Sharrahem, který poté potvrdil, zda vytvořený obraz odpovídal jeho vizi.

Vědci doufají, že tato nová studie zvýší povědomí o poruše „démonické tváře“, která je často chybně diagnostikována jako psychiatrická porucha. Podle hlavního autora studie, profesora Brada Duchaine, šli někteří pacienti s PMO k lékaři, pouze aby byli diagnostikováni jako schizofrenici a dostali antipsychotika.

PMO může trvat pouze několik dní nebo týdnů, ale v některých případech mohou vnímaná zkreslení trvat roky. Tři roky poté, co viděl svého deformovaného spolubydlícího, řekl Sharrah, že stále vidí démonické tváře a „docela si na to zvykl“, ale stále doufá, že se to „sama opraví a zmizí“.

The post Ultrařídký syndrom způsobuje, že řidič kamionu vidí démonické tváře ve všech appeared first on Instafamosos.

2024-03-27T12:45:56Z dg43tfdfdgfd