PříSPěVKY NA SOCIáLNíCH SíTíCH DEZINTERPRETOVALY STUDII SPOLEčNOSTI VOLVO

Odborníci i vědecké studie se shodují na tom, že elektromobily sice zatěžují životní prostředí, ale ve výsledku jsou k němu šetrnější než vozidla se spalovacími motory. Na sociálních sítích se přesto šíří příspěvky citující studii společnosti Volvo, podle níž je při výrobě SUV na elektrický pohon vytvořeno o 70% více zplodin než při výrobě srovnatelného vozu se spalovacím motorem. Příspěvek však již necituje druhou část studie dokazující, že elektromobil během svého života zanechá daleko nižší uhlíkovou stopu, takže ve výsledku je k životnímu prostředí přeci jen šetrnější než auto na fosilní paliva.

Tvrzení, že „automobilka Volvo přiznala“ vyšší škodlivost elektrických aut (EV) se na Facebooku šířila hlavně prostřednictvím příspěvku politického aktivisty Jindřicha Rajchla z 10. března 2024, který sdílelo přes 5 800 uživatelů. „Mohli bychom už tedy tu monstrózní lež jménem green deal definitivně ukončit?“ ptá se Rajchl na závěr.

O dva dny později sdílel obdobný text ve slovenštině člen slovenské ultrapravicové strany Republika a její kandidát do červnovných eurovoleb Marián Ďuriš.

V komentáři pod příspěvkem Rajchl přidal jako zdroj pro své tvrzení tento článek, který odkazuje na studii Volva. Ta porovnává vliv elektrického SUV se srovnatelným modelem poháněným fosilními palivy na životní prostředí za celou dobu jejich životnosti. 

Z poznatků AFP vyplývá, že Rajchlovo tvrzení je vytržené z kontextu a tudíž zavádějící.

Chybně interpretovaná studie

Studie společnosti Volvo z roku 2020 porovnává uhlíkovou stopu elektrického modelu XC40 Recharge (archiv) s obdobným modelem se spalovacím motorem neboli ICE (archiv). Její autoři zkoumali různé fáze života obou vozidel a brali v úvahu mnoho proměnných. 

Pokud jde pouze o fázi výroby obou modelů, studie skutečně zjistila, že „výroba modelu XC40 Recharge a jeho baterie má za následek zhruba o 70% více uhlíkových emisí než výroba modelu XC40 ICE“. 

Částečně jsou vysoké emise způsobeny právě baterií, jejíž výroba podle studie představuje až 30% celkové uhlíkové stopy elektromobilu. 

„Zmíněných 70% se však týká pouze emisí uhlíku od těžby zdrojů až po bránu továrny - tedy předtím, než je vůz používán zákazníkem,“ uvedla zástupkyně společnosti Volvo v e-mailu zaslaném agentuře AFP 22. března 2024.

„Nejpřesnější by bylo porovnat emise způsobené oběma vozy během celého jejich životního cyklu, tj. počínaje těžbou a rafinací surovin a konče ukončením životnosti vozu,“ dodala mluvčí.

Při zohlednění celého životního cyklu obou modelů „má XC40 Recharge nižší celkovou uhlíkovou stopu než XC40 ICE pro všechny analyzované kombinace zdrojů elektrické energie,“ uvádí studie společnosti Volvo. 

Společnost zjistila, že model XC40 ICE by za svůj život vytvořil emise ve výši 58 tun CO2, zatímco model XC40 Recharge by vyprodukoval 27 až 54 tun v závislosti na kombinace zdrojů elektrické energie v místech, kde by byl používán (tj. pokud by se nabíjel v zemi, která stále vyrábí elektřinu především z uhlí, jeho emise by byly vyšší než v zemi s větším podílem obnovitelných zdrojů). 

Studie společnosti Volvo ukazuje, že zatímco vozidlo s ICE začíná svůj životní cyklus s nižší uhlíkovou stopou než elektromobil, při určitém počtu najetých kilometrů se emise vozidel vyrovnají bez ohledu na energetický mix v zemi, a od toho momentu má elektromobil nižší celkovou uhlíkovou stopu. 

Podle studie (strana 25) „u všech třech kombinacích energetického mixu dochází ke zlomu při 47 000, 84 000 a 146 000 km v rámci předpokládaného životního cyklu vozidla (200 000 km)“. 

Elektromobily jsou z dlouhodobého hlediska ekologičtější

Čím déle je elektrický model používán, tím lepší je jeho uhlíková stopa ve srovnání s vozidly se spalovacími motory, tvrdí Nick Molden, zakladatel a ředitel oxfordské společnosti Emissions Analytics. Uhlíková stopa průměrného elektromobilu je ve srovnání s moderními vozy se spalovacími motory jen poloviční, řekl nám v rozhovoru 26. března 2024. 

„Emise CO2 se sníží přibližně o 50%, což je velká výhoda elektromobilů,“ řekl. Nicméně vzhledem k tomu, že jsou výrazně dražší než modely ICE, „to stále není řešení pro masový trh“, dodal.

Jedním z velkých nevýhod elektromobilů pro životní prostředí podle něj je, že mají výrazně vyšší opotřebení pneumatik než vozidla ICE, neboť jsou kvůli baterii asi o 30% těžší. To znamená, že se jim z pneumatik uvolňují mikroskopické kousky gumy, které znečišťují vzduch a vodu a zabíjejí mořské živočichy.

„Fragmenty pneumatik tvoří vůbec největší podíl na mikroplastech,“ řekl Molden. „Když máte těžší auto produkující více těchto fragmentů, je to skutečný ekologický problém, a výrobci elektromobilů nechtějí, abyste to věděli.“

Elektromobily podle Moldena „sice rozhodně nejsou dokonalé, ale stále platí, že produkují o 50% méně emisí“.  

Agentura AFP již v únoru 2024 vyvrátila tvrzení, podle kterého těžba kovů pro baterie je pro životní prostředí natolik závažná, že elektromobily jsou škodlivější než vozidla se spalovacími motory.

Dopad těžby kovů potřebných pro baterie do elektromobilů na životní prostředí je sice závažný, ale to nic nemění na tom, že elektromobily jsou méně škodlivé než vozidla poháněná fosilními palivy, uvedli tehdy odborníci pro AFP.

2024-03-28T10:54:37Z dg43tfdfdgfd