POšLETE KOPII A SMAžTE TO. UKRADENá DATA Z TESLY JSOU VýBUšNá, čEKá SE BITVA PRáVNíKů

Bývalý zaměstnanec Tesly vynesl z automobilky tajná data a předal je novinám. Ty pak zveřejnily stížnosti zákazníků, které ohrožoval systém Autopilot.

Trvalo to půl roku, než se dvanáct redaktorů Handelsblattu probralo všemi 23 tisíci soubory, které jim na flash disku předal zatím neznámý informátor. Šlo převážně o excelové tabulky, z nichž většina obsahovala adresy a platy všech 100 tisíc bývalých a současných zaměstnanců Tesly. Mezi uniklými daty je také tajná zpráva o potížích, které má automobilka s chystaným modelem Cybertruck. Ale také dokumenty s označením "důvěrné", které se týkají nehod způsobených systémem Autopilot.

Vědom si závažnosti materiálu nechal Handelsblatt ověřit pravost údajů Fraunhoferovým institutem, který se zabývá informačními technologiemi. Jeho experti došli k závěru, že neexistuje žádný důkaz, že "soubor dat nepochází z IT systémů patřících společnosti Tesla nebo společností v jejím okolí".

Redakce před zveřejněním materiálů také zaslala Tesle seznam otázek, aby se k věci mohla vyjádřit. Místo odpovědi však přišel dopis od podnikového právníka Josepha Alma, který novináře vyzval, aby získané soubory vymazali. "Zašlete nám prosím kopii těchto informací, okamžitě odstraňte všechny ostatní kopie a potvrďte nám, že jste tak učinili," píše se v dopise.

Na adresu novin měl právník i jednoznačné varování: "Jak víte, použití nezákonně získaných dat pro zpravodajství v médiích není dovoleno bez výjimečných okolností. Vlastní držení takových údajů bez řádného odůvodnění porušuje mimo jiné zákon o ochraně údajů. A nesprávné nakládání s těmito informacemi vystavuje příjemce, jako je Handelsblatt, mimo jiné odpovědnosti za porušení obchodního tajemství…"

Patník se skácel, pak druhý

Tabulky, které se redaktorům dostaly do ruky, pravděpodobně pocházejí z takzvaného Toolboxu, který automobilka používá jako komunikační kanál mezi servisem a ostatními odděleními. Do systému pak zaměstanci zanášejí nejen nahlášené případy, ale také jejich diagnózu a řešení.

Každý seznam stížností je označen číslem, které představuje konkrétní problém. Například 27973 je kód pro "Zákazník tvrdí, že došlo k neúmyslnému zrychlení", 55538 pro "Automatické nouzové brzdění spuštěno z neznámého důvodu". Když "zákazník hlásí kolizi/nehodu/havárii", je události přidělen kód 26977. A případy pod číslem 29034 jsou "Žádosti úřadů (např. policie, donucovacích orgánů, právních zástupců, státních zástupců)".

Soubory, které má Handelsblatt k dispozici, obsahují přes 2400 stížností na samovolné zrychlení auta a více než 1500 problémů s funkcí brzd. A to včetně 139 případů neúmyslného nouzového brzdění a 383 hlášených bezdůvodných zastavení v důsledku falešných varování před kolizí. Tabulka incidentů týkajících se asistenčních systémů řidiče, u kterých zákazníci vyjádřili obavy o bezpečnost, obsahuje více než tři tisíce záznamů. Zdokumentováno je také přes tisíc nehod.

Nejstarší stížnosti, které mají noviny k dispozici, pocházejí z roku 2015, nejnovější z března 2022. Během tohoto období dodala Tesla přibližně 2,6 milionu vozidel se softwarem Autopilot. Většina incidentů se odehrála v USA , ale v dokumentech jsou také případy z Asie a Evropy.

Novináři některé osoby ze spisů kontaktovali, ty jim pak měly bez výjimky potvrdit, že údaje ze získaných dokumentů odpovídají skutečnosti. Handelsblatt například cituje lékařku z Kalifornie, která se chystala otočit na parkovišti, když její Tesla náhle prudce vyrazila vpřed a narazila do betonového patníku. "Patník se skácel, ale ani pak auto nezastavilo a najelo na další sloupek. Pak vystřelil airbag a já zůstala v šoku."

Handelsbatt mluvil i se Švýcarem Thomasem Karlem, který si mezi lednem a říjnem 2021 stěžoval automobilce na tucet bezdůvodných brzdění: "Dobrý den pánové, věříte mi, že pomalu ztrácím nervy?" napsal Karl 26. července 2021 k jednomu z incidentů. Na dálnici A3 mezi Flumsem a Sargansem jeho Tesla předjela jiné auto a vzápětí před ním nečekaně zabrzdila.

Manfred Schon podle svých slov něco podobného zažil na dálnici M14. Bývalý zaměstnanec firmy Bosch jel zrovna na schůzku v americkém státě Michigan, když jeho Tesla "náhle prudce zabrzdila, tak silně, jak si dokážete představit." Handelsblattu pak Schon ještě popsal, že když už skoro stál na místě, narazilo do něj zezadu jiné auto.

Noviny dále popisují další případy z uniklých dokumentů, které se udály v Německu. Jeden zákazník si v nich stěžuje, že jeho Tesla vjela v důsledku nouzového brzdění do středových svodidel na dálnici, jiný zase, že jej auto zavedlo do protisměru.

Hlavně žádné písemnosti

Až potud se dá konstatovat, že o nic vážného nejde, protože zákazníci si mohou stále ještě stěžovat. Handelsblatt však připomíná i nehody, při kterých umírali lidé.

V jedné z ostře sledovaných kauz narazila Tesla Model S dva dny před Silvestrem 2019 na křižovatce v Los Angeles do Hondy Civic, která právě odbočovala na zelenou. Dvoučlenná posádka Hondy byla na místě mrtvá.

Sedmadvacetiletý řidič Tesly uvedl, že jel se zapnutým systémem Autopilot. Jeho auto nejenže nerozpoznalo červené světlo na semaforu, nezaznamenalo dokonce ani Hondu, která v kritický okamžik zkřížila Tesle dráhu. Ta pak do ní najela rychlostí 119 km/h.

Tesla standardně všechny vážné nehody svých aut vyšetřuje, obvykle však případ uzavře s tím, že v době nárazu byl systém Autopilot vypnutý. Nezávislá zkoumání však ukázala, že systém je naprogramován tak, aby se před nárazem do překážky skutečně deaktivoval. Děje se tak ale jen zlomek vteřiny před samotnou událostí, kdy už řidič nemá šanci zareagovat.

Advokáti pozůstalých v žalobách proti automobilce často argumentují tím, že Elon Musk svými přehnanými sliby může u řidičů Tesly vyvolat dojem, že Autopilot je plně funkční systém autonomního řízení, i když ve skutečnosti k tomu není certifikován.

Majitel automobilky takové sliby pronáší opakovaně. Naposledy tak učinil v prohlášení pro televizní stanici CNBC, která Muska zastihla v polovině května na valné hromadě akcionářů firmy v americkém Austinu. V interview slíbil plně autonomní vozidla bez řidiče, jejichž samostatnost bude dosažena "pouhou aktualizací softwaru". Na přímou otázku reportéra pak odpověděl, že si je jist, že se tak stane už letos, protože několik dní projížděl San Franciskem, aniž by musel "přebírat větší kontrolu nad vozidlem".

Uniklá data však dávají právníkům poškozených novou munici, nepřímých důkazů proti automobilce je v nich celá řada. Ukazují i postupy, kterými se Tesla snažila všechny problémy zamést pod koberec.

Podle interních předpisů musela komunikace se stěžovatelem probíhat výhradně ústně, aby případné dokumenty nebylo možné použít u soudu. "Nekopírujte a nevkládejte níže uvedenou zprávu do e-mailu, textové zprávy ani ji nenechávejte v hlasové schránce zákazníkovi," cituje Handelsblatt ze standardního upozornění, které případy ze složek obsahovaly. Skutečnost, že Tesla incidenty probírala pouze verbálně, potvrdili listu i sami stěžovatelé.

2023-06-02T08:44:34Z dg43tfdfdgfd