POZOR NA PLATNOST řIDIčSKýCH PRůKAZů. LETOS JICH PřESTANE PLATIT 360 TISíC

Od ledna není už žádnou povinností nosit řidičský průkaz přímo u sebe. Bohatě postačí předložit ho v příslušné aplikaci vašeho mobilního telefonu. Řidičský průkaz však musí být platný. Zhruba 360 tisíc řidičů si bude muset letos svoje řidičské průkazy vyměnit, platit to bude samozřejmě pro ty, kterým řidičský průkaz letos končí. Hříšníků je letos hodně, nejvíce jich je ve Středočeském kraji.

Jak si zkontrolovat řidičák?

Platnost řidičského oprávnění se dá zkontrolovat pohledem na kartičku, i pomocí databáze. Pokud máte v tzv. Portálu občana aktivována upozornění, nemusíte se již obávat prošlého řidičského průkazu. Informace o končící platnosti dokladů vám totiž přijde v podobě SMS zprávy či e-mailem.

V případě, že vám řidičský průkaz přestává platit a nový ještě nemáte, je možné si o doklady zažádat online přes Portál dopravy. Ušetří vám to nejen čas, ale také nervy se zařizováním fotografie a vyplňováním dalšího nesmyslného formuláře.

Foto: Pixabay

Kartička není potřeba

Pokud budete trávit čas za volantem pouze ve vlastním státě, bude vám na prokázání platnosti dokladů stačit bohatě i občanský průkaz. Od letošního dubna policisté navíc akceptují i tzv. eDoklady. I během této kontroly mohou velice snadno přijít i na to, že je váš průkaz neplatný.

S prošlými doklady se řídit příliš nevyplácí, pokuta může sahat až do výše 50 000 korun. Navíc vám mohou policisté zakázat řídit až na dva roky. Pokud máte řidičský průkaz neplatný nebo poškozený, zažádejte si o nový fyzicky nebo elektronicky. S dodáním až za 20 dní máte vystavení nového dokladu zcela zdarma, pokud o něj bude žádat ve zkrácené době do pěti pracovních dní, je zapotřebí si připravit finanční částku v hodnotě 700 korun.

Zdroje informací: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vice-nez-360-tisic-soferu-si-letos-musi-vymenit-ridicsky-prukaz-40466514

https://www.portalridice.cz/clanek/jak-probiha-vymena-ridicskeho-prukazu-v-roce-2024

Náhledové foto: Pixabay

The post Pozor na platnost řidičských průkazů. Letos jich přestane platit 360 tisíc first appeared on Epeníze.

2024-04-12T11:05:51Z dg43tfdfdgfd