POZOR NA GUMOVé POVRCHY POD DěTSKé HERNí PRVKY. MOHOU BýT TOXICKé

Dovádí vaše dítko rádo na dětském hřišti? Zdá se, že nic nebrání radovánkám jako gumové tlumící prvky pod skluzavkami nebo houpačkami. Ty jsou často vyrobeny z recyklovaných materiálů, mezi které ale patří kupříkladu gumové staré pneumatiky. Podle Státního zdravotnického ústavu stále více přibývá těch, jenž jsou pro děti toxické. Dětské hřiště podle nich proto často nesplňují podmínky pro bezpečné a zdravotně nezávadné prvky.

Proč jsou gumové prvky nebezpečné?

Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou karcinogenní, a to podobné platí pro ftaláty, těžké kovy, bisfenoly, benzen i jiné škodlivé látky. Jak tyto látky nejlépe poznáte? V době parného slunce se ze všech prvků začne uvolňovat silný zápach. Je to jakési vodítko k tomu, jak se v první chvíli ujistit, zdali jde o škodlivé látky, či nikoliv.

Foto: Pixabay

Hřiště z přírodních materiálů je pro děti více bezpečné. Kamínky, dřevěné prvky, nebo i písek k hraní dětí bohatě postačí. A více i vydrží. Také stárnutí gumových ploch může mít na svědomí i uvolňování nechtěných mikročástic. Situace není na hřištích zcela bezpečná, Krajská hygienická stanice se bude na tyto místa vracet a znovu prověřovat stav jednotlivých herních prvků.

Co s tím?

Gumové prvky představují největší nebezpečí v době, kdy se během vysokých teplot začnou toxické látky odpařovat. Jde o škodlivé látky, které mohou dětem ublížit. Vdechnutí těchto škodlivých látek může totiž vyvolat zdravotní komplikace.

Obce, školy, ale i majitelé hřišť by měly od výrobců prvků požadovat certifikát o bezpečnosti dětských prolézaček, a to včetně i povrchů úprav, které mají tlumit pády před poraněním dětí. Gumové povrchy se stávají v posledních letech častým trendem. Zdravotní nezávadnost všech povrchů je pro bezpečí všech velmi důležitá. A platí to i v případě, že byste si chtěli dát podobné gumové prvky na dětské hřiště doma na zahradě.

Zdroje informací: https://www.ekonews.cz/pryzove-povrchy-na-detskych-hristich-mohou-byt-toxicke-hlavne-ve-vedru-davaji-se-do-nich-recyklovane-pneumatiky/

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/619700/toxicke-nebezpeci-na-hristich-gumove-povrchy-mohou-travit-deti-varuje-lekarka.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Pozor na gumové povrchy pod dětské herní prvky. Mohou být toxické first appeared on Náš dům.

2024-04-27T11:12:44Z dg43tfdfdgfd