PO čESKýCH SILNICíCH JEZDí STáLE STARší A STARší AUTA

Průměrné stáří vozového parku je do jisté míry odrazem ekonomické situace, na druhou stranu ale také ovlivňuje bezpečnost na silnicích i míru vlivu automobilové dopravy na životní prostředí. V České republice nyní auta bohužel spíše stárnou.

Auta stárnou

Doba se neustále mění a s ní i lidé, kteří se přestali zbavovat starých ojetých vozů. Průměrné stáří aut na silnicích je nyní kolem 16 let. Od doby covidu lidé více šetří a méně kupují nové vozy. Vozový park stále více stárne, najdete v něm často spíše vraky než lehce ojeté vozy.

Stáří aut roste ročně průměrně až o 3,5 měsíce. V praxi to znamená, že za další tři roky auta dosáhnout stáří více než 18 let. Na silnicích se tak budou brzy potkávat spíše veteráni.

Foto: Pixabay

Výhledy nejsou příliš optimistické

Nic nenasvědčuje tomu, co by se na tom mělo výrazně změnit. Částečným vysvětlením situace může být fakt, že finanční rozpočty některých rodin nejsou na tak vysoké úrovni, aby si mohli nové auto dovolit. Na splátky aut mnohé rodiny nedosáhnou.

Není to ale jediný důvod a ve chvíli, kdy za stárnutí vozového parku viníme ekonomickou situaci, je na místě také říct, že se zvyšuje počet aut ve vlastnictví rodin. Na zmíněném trendu se tak významnou měrou podílí fakt, že po pořízení nového auta si mnoho lidí ponechá i to původní, což samozřejmě zvyšuje průměrný věk autoparku. Odpovídá tomu i nejnižší počet vyřazených vozů za poslední léta.

Nepříjemným faktem, který s rostoucím průměrným stářím vozů souvisí, je také zvyšující se podíl podvodů při prodeji ojetých vozů. Až příliš často jsou stále přetáčeny tachometry a zatajovány nehody nebo jiná poškození. Popis technického stavu prodávaného stavu často neodpovídá realitě. Při koupi ojetého vozu je tak potřeba dbát velké opatrnosti a v ideálním případě kupovat ojetá auta jen po konzultaci s nezávislým odborníkem, ideálně z okruhu rodiny či přátel.

Zdroje informací: https://moneymag.cz/ekonomika/prumerne-stari-auta-v-cesku-uz-prekonalo-16-let-od-covidu-starne-vozovy-park-rychleji.11cafdfb

https://www.novinky.cz/clanek/auto-v-cesku-je-6425-milionu-aut-prumerne-stari-se-priblizilo-16-letum-40420850 

Náhledové foto: Pixabay

The post Po českých silnicích jezdí stále starší a starší auta first appeared on Epeníze.

2024-03-21T12:12:33Z dg43tfdfdgfd