ODBORNíCI NA BEZPEčNOST VARUJí PřED TEMU. MůžE SBíRAT OSOBNí úDAJE

Lak na nehty za 49, sluneční brýle za 41 či vysavač do auta za 150 korun. To vše s dopravou zdarma. Společnost Temu, vlastněná čínským technologickým gigantem PDD, v posledních měsících a týdnech bombarduje nejen český internet a láká na nízké ceny. Odborníci na bezpečnost však před tímto online tržištěm varují. Podle nich může tahat z lidí citlivá data, která nejsou kontrolována a můžou se dostat do nežádoucích rukou.

Nižší stovky tisíc uživatelů si podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) stáhlo v poslední době do svých telefonů aplikaci čínského internetového online tržiště Temu. Mezi nimi je i Jana Tobolková. „Mám ji asi půl roku a zatím jsem spokojená. A to nejen kvůli ceně, ale i s kvalitou zboží. Zatím jsem s Temu neměla žádný problém,“ popsala.

I ona si však uvědomuje rizika. „Slýchám kolem sebe, jak Temu někomu vysálo účet. Ale já si jej pravidelně kontroluji a nikdy mi neodešlo z účtu víc, než by na tržiště mělo,“ doplnila Tobolková.

Temu svými cenami sice těší zákazníky, ale dráždí prodejce:

Podle ředitelky spotřebitelské organizace dTest Eduardy Hekšové se však internetové tržiště dostalo i do oblasti zájmu NÚKIB. Stejně jako se to v minulosti stalo u čínských aplikací TikTok nebo WeChat. A to kvůli možnému malwaru či spywaru, tedy riziku, že aplikace může bez vědomí uživatele pracovat na pozadí a sbírat citlivé informace. „Aplikace podobných typů o nás sbírají spoustu informací a není jasné, jakým způsobem zpracovávají naše osobní údaje,“ varovala Hekšová.

Co se s daty děje, úřady nevědí

Její slova však nepotvrdil, ale ani nevyvrátil mluvčí NÚKIB Marek Vala. „Analýze potenciálních hrozeb v kyberprostoru se věnujeme průběžně a závěry analýz zveřejňujeme. V případě Temu si každý sám musí odpovědět na otázku, jestli kromě platby za zboží neposkytuje také něco dalšího, co kompenzuje společnosti nízko nastavené ceny,“ reagoval Vala.

Podle něj je u podobných aplikací nejčastějším problémem neadekvátní množství přístupů, které jsou vyžadovány při jejich instalaci v mobilu a provozu. Přičemž mnohé z těchto přístupů nejsou pro samotné fungování aplikací potřeba. Slouží tak ke sběru dat o svých uživatelích. „V případě aplikací provozovaných čínskými společnostmi navíc s ohledem na čínskou legislativu nevíme, kdo má k datům přístup a jak je s nimi nakládáno,“ poznamenal Vala.

Čínské tržiště je také v hledáčku České obchodní inspekce (ČOI), která od loňského roku do poloviny dubna obdržela už několik stížností. „Dosavadní podání se týkala chybějícího návodu v češtině, nedodání zaplaceného zboží a dodání jiného zboží, než bylo objednáno, či náležitostí dokladu o koupi,“ informoval mluvčí ČOI František Kotrba.

Dodal však, že v případě Temu mají čeští úředníci svázané ruce. „Můžeme provést kontrolu internetových stránek. Na základě výsledků takové kontroly je pak volen další postup. Vzhledem k tomu, že daný subjekt má sídlo v Irsku, připadá v úvahu především postoupení našich zjištění irskému dozorovému orgánu k přijetí dalších opaření v rámci postupů podle evropského nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele,“ doplnil Kotrba.

A jaké máte s Temu zkušenosti vy? Podělte se na mailu [email protected].

2024-04-22T15:34:16Z dg43tfdfdgfd