OBRAZEM: ZNáME AUTA, KTERá BUDOU VOZIT OLYMPIONIKY V PAřížI. NECHYBí ANI SPECIáLNí VOZíTKA

Olympijské hry v Paříži se nezadržitelně blíží a my už s jistotou víme, která auta a speciální vozítka se budou podílet na přepravě olympioniků i dalších osob spjatých s letní olympiádou. Všechna ponesou znak Toyoty a všechna budou elektrifikovaná, aby se během her minimalizovala produkce emisí. Na jaké konkrétní modely se sportovci mohou těšit?

Japonská automobilka Toyota, která dlouhodobě patří k hlavním partnerům Mezinárodního olympijského výboru (IOC) a Mezinárodního paralympijského výboru (IPC), poskytne pro letošní olympijské hry v Paříži více než 2 650 elektrifikovaných osobních vozů a 700 elektrických vozítek nejrůznějšího typu. Druh elektrifikace návštěvníci i sportovci jednoduše poznají podle barvy karoserie.

K TÉMATU: Nová Toyota C-HR patří k nejstylovějším SUV na českém trhu. Má ale i své nedostatky

„Pro vozidla poháněná vodíkovými palivovými články jsme zvolili modrou barvu. Modrá je barvou vody, která představuje jediné emise vycházející z výfuků těchto vozidel. Zelenou, barvu přírody, mají bateriové elektromobily, pro hybridy a plug-in hybridy jsme vybrali purpurovou, což je také třetí barva sportovišť na hrách v Paříži,“ řekl Jaime Noriega, technický manažer divize stylistického ztvárnění společnosti Toyota Motor Europe.

V modrých barvách bude k vidění výhradně Toyota Mirai. Revoluční sedan druhé generace poháněný vodíkovými palivovými články, který je důkazem toho, že vodíková auta mohou být stejně funkční jako ta elektrická nebo spalovací. Mirai umožňuje dojezd až 650 kilometrů a doba plnění vodíkové nádrže by neměla překročit pět minut.

Tomu může elektrický crossover bZ4X v zelené barvě karoserie jen závidět. Na rozdíl od Mirai však svým cestujícím nabídne více prostoru, výraznější design, vyšší výkon (až 217 koní) a také pohon všech čtyř kol. První elektromobil s logem Toyota na kapotě je zároveň zajímavý tím, že půjde o jedno z prvních aut na světě, které dostane řízení bez mechanického spojení volantu s koly. Stát by se tak mělo ještě do konce roku 2024. K přepravě větších předmětů budou k mání ještě čistě elektrické dodávky Proace City Verso a Proace Verso.

Minibus i elektrická tříkolka

V purpurových barvách, a tedy s plug-in hybridními a hybridními pohony, se na olympiádě objeví světový bestseller Toyota RAV4, Toyota Highlander, Toyota Corolla Cross, Toyota Yaris Cross a Toyota Yaris. U všech těchto modelů si cestující budou moci vychutnat spojení benzinového a elektrického motoru. Ne nadarmo se říká, že hybridy od Toyoty patří k těm nejlepším na trhu.

Hybridy to ale ještě zdaleka nekončí. Přepravě na olympijských hrách v Paříži totiž budou napomáhat také speciální vozítka, která jen tak někde neuvidíte. První z nich se jmenuje APM – jde o menší elektrický autobus bez dveří, který bude vozit sportovce, pořadatele, dobrovolníky a diváky s omezenou hybností nebo potížemi s chůzí včetně vozíčkářů. Tento speciální dopravní prostředek byl navržen v Belgii společností Toyota Motor Europe a vyrábí ho firma Toyota Caetano v Portugalsku.

Chybět nebudou ani tříkolová vozítka C+walk S určená pro ty, kteří mají potíže ujít delší vzdálenosti nebo jít pěšky delší dobu. Mezi jeho nejzajímavější funkce patří bezpochyby schopnost rozpoznávání překážek, která pomáhá zamezit střetům s překážkami či chodci ve směru jízdy. Speciální vozítko se pohybuje obvyklou rychlostí chůze, tedy do 6 km/h. Na jedno nabití ujede zhruba 12 kilometrů.

Na paralympijských hrách bude pro změnu k dispozici takzvaný e-puller. Dopravní prostředek vyvinutý Toyotou společně s rakouským startupem Klaxon, který se napojí na mechanický invalidní vozík a zajistí mu jeho chybějící pohon. Průměrný dojezd čistě na elektřinu činí zhruba 25 kilometrů.

2024-07-22T04:56:29Z dg43tfdfdgfd