NEWEY PřECHáZí K ASTON MARTINU. S ALONSEM A HONDOU OčEKáVá OPěT úSPěšNé PARTNERSTVí

Newey podepsal pětiletou smlouvu, svou práci pro nového zaměstnavatele započne 1. března 2025. "U Red Bullu jsem se rozhodl skončit v dubnu. V té době jsem nevěděl, co bude následovat. Chtěl jsem si trochu užít přestávky. Na konci června jsem pocítil touhu se vrátit."

A slyšel na lukrativní nabídku, se kterou přišel kanadský miliardář Lawrence Stroll. Za pět let si u něj vydělá 150 milionů dolarů. "Jsem nadšený tím, že se přidávám k F1 týmu Aston Martin... Mít možnost stát se akcionářem a partnerem je něco, co mi ve skutečnosti nikdy nebylo nabídnuto."

"Jsem hluboce inspirován a dojat vášní a odhodláním, které Lawrence přináší všude, do čeho se zapojí. Je odhodlaný vytvořit mistrovský tým. Je jediným majoritním vlastníkem týmu, který je aktivně zapojen do sportu."

"Jeho odhodlání dokládá rozvoj technologického kampusu AMR a aerodynamického tunelu v Silverstone. Ty jsou nejen špičkové, ale jejich rozvržení také vytváří skvělé prostředí pro práci," pochvaluje si 65letý konstruktér.

"Jde o čerstvou výzvu, o nový stimul. Budu plně zapojený - potřebuji to, musím být," pokračuje Newey, jenž již v červnu tajně navštívil továrnu Aston Martinu. "Není to jednoduché vybudovat zcela novou továrnu, ale z této mám skvělý pocit. Proporce jsou správné, má veškerá potřebná zařízení."

V týmu Aston Martinu spojí své síly s Fernandem Alonsem, s nímž si již delší dobu přál pracovat: "Fernando je jedním z těch, se kterými jsem vždycky chtěl spolupracovat. Mám vůči němu obrovský respekt," připouští geniální konstruktér, který pomohl Williamsu, McLarenu a Red Bullu k 12 konstruktérským a 13 jezdeckým titulům.

Po svém přestupu z Red Bullu se už bude soustředit na nové auto, které bude muset postavit podle nových technický pravidel. Pro stáj ze Silverstone půjde o přelomové období, protože zároveň přesedla z pohonných jednotek Mercedes na Hondu, která se vrátí do Formule 1.

"Pohonná jednotka už byla před nějakou dobou oznámena. Honda na tom proto bude velmi usilovně pracovat. Mám radost z toho, že zůstanu pracovat s Hondou," popisuje Newey.

Lawrencovi Strollovi se daří skládat dohromady skvělý tým: již dříve v tomto roce oznámil příchod Dana Fallowse, Enrica Cardileho či Andyho Cowella z Mercedesu. S personálními posilami a stavbou nové továrny stoupají také jeho ambice - v nové éře F1 po změně technických pravidel chce porážet zavedené týmy včetně Mercedesu, Ferrari, McLarenu či Red Bullu a cílí na ty nejvyšší mety. Zbývá jedna drobnost: zbavit se svého syna Lanceho Strolla a ke stárnoucímu Alonsovi sehnat schopnějšího jezdce.

2024-09-11T08:25:05Z dg43tfdfdgfd