NENáVIDěNé „BOTIčKY“ NA AUTECH V PLZNI KONčí: TEď Už JEN PAPíR ZA STěRAč

Konec je v Plzni s nenáviděnými „botičkami“, které strážníci montovali na kola špatně zaparkovaných aut. Místo jejich nasazování teď městští policisté používají moderní technologii, která přestupek zaznamená. Motoristé, hříšníci, tak ušetří svůj čas, nemusí totiž čekat na místě kvůli odemknutí botičky a dostanou jen papír za stěrač.

Dříve řidič špatně zaparkoval, a když se k vozu vrátil, měl na kole namontovanou botičku a na skle u dveří řidiče nelepenou výzvu, aby se dostavil k projednání dopravního přestupku na obvodní služebnu městské policie. Teď je vše jinak.

„Řidič obdrží pouze informativní upozornění o tom, že je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku,“ řekla mluvčí městské policie Jana Pužmanová. Jde o formulář, který strážník strčí za stěrač vozu.

Strážníky opakovaně vybízel, aby parkujícímu vozu „dali botičku“. Nakonec muž sám čelil hrozbě pokuty

Nově papír za stěrač

Tím se řidič v dané chvíli dozví, že na místě byl strážník. „Zjistí také, že strážník prostřednictvím mobilní aplikace již přestupek zaznamenal do elektronického systému a nyní je již na správním orgánu, jak celou věc vyhodnotí a po uvážení všech okolností případně svým rozhodnutím stanoví výši sankce,“ uvedla Pužmanová.

Jednoduše řečeno, strážník špatně parkující auto vyfotí, zadá do systému a snímek s informacemi odešle přímo do datové schránky správního orgánu. Řidič pak může čekat, že pokuta ho nejspíš nemine.   

Dealer z Nemanic nechtěl do basy: Policisté ho čapli přímo "nad hrncem" s drogou

Někde botička zůstane

K osazování vozidla „botičkou“ přistupuje městská policie v Plzni už jen zcela výjimečně.

„Zejména tam, kde tento systém nelze využít, nebo je potřeba zjistit konkrétní osobu řidiče nebo provozovatele motorového vozidla, například když se jedná o cizince ze zemí mimo schengenský prostor,“ dodala Pužmanová.

2023-06-04T09:13:47Z dg43tfdfdgfd