Zprávy

Trending:


NTM restaurovalo vůz Tatra 77a z roku 1937 a vystaví ho v nové expozici

Praha - Restaurovaný vůz Tatra 77a z roku 1937 dnes na tiskové konferenci představili zástupci pražského Národního technického muzea (NTM). Prezentace se uskutečnila při příležitosti 90. výročí od prvního představení aerodynamického automobilu Tatra 77. Vůz je součástí souboru pěti automobilů NW a Tatra ze sbírky NTM, který byl zapsán jako národní kulturní památka. Bude k vidění v nové expozici v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy. Součástí...


PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Dnes si týmy, navzdory evropské časné době, dávaly s prohlášením na čas, takže místo zajímavého poledního čtení se k vám dostává až v podvečer. Ovšem zajímavých informací opět piloti i zástupci týmu nabízejí dosti.


Kupka: Nástup elektromobility bude rychlejší, podpoříme další rozvoj

Praha - Nástup elektromobility v Česku bude rychlejší než doposud, řekl dnes novinářům ministr dopravy Martin Kupka (ODS). V Česku je nyní 4313 dobíjecích bodů umístěných ve 2313 stanicích, podle pověřence ministra pro čistou mobilitu Jana Bezděkovského tento počet dále roste. Aktuální počet dobíjecích bodů zvládne obsloužit přes 90.000 elektromobilů, v Česku je přitom v tuhle chvíli 22.000 plně bateriových osobních vozidel, řekl Kupka. Aktuální...


Nový Fiat má „lidské oči“ a barvy inspirované Itálií. Překvapí cenou i komfortem

Ital na francouzských základech, i tak lze jednoduše popsat nový Fiat 600. Auto s rozměry malého hatchbacku a prostorností SUV totiž sdílí ozkoušenou platformu koncernu Stellantis, ovšem jeho vývoj, designování i výběr jednotlivých materiálů, probíhal přímo v italském Turíně. Vypadá tedy jako Ital, ale jezdí jako Francouz. Zda se fúze těchto dvou světových kuchyní povedla, zjišťovala redakce během prvních jízd v okolí Prahy.


Miliardář Janeček po bouračce se svým BMW: Na pomoc čekal v dámském kabátě za 20 tisíc!

Miliardář Karel Janeček (50) se svým luxusním BMW v neděli dopoledne boural poblíž Letohrádku královny Anny v Praze. Po nehodě vyskočil z auta v péřovém kabátu, a jak se ukázalo, nejde o obyčejný svršek.


Nehoda jako z akčního filmu. Opilý a nesvéprávný řidič v Hradci Králové zničil sportovní vůz

Padesátiletý řidič v Hradci Králové během zážitkové jízdy nezvládl sportovní vůz značky mustang. Nejdříve projel na červenou, srazil značku a nakonec narazil do jiného vozu stojícího v křižovatce. Zatímco řidič druhého vozu při dechové kontrole alkohol nenadýchal, řidič mustangu ano. K překvapení policistů neměl ani řidičské oprávnění a disponoval pouze omezenou svéprávností. O případu informovala policie.


Na českých silnicích a dálnicích jde o život. Většinou kvůli pitomcům

Jezdím autem prakticky každý den a jen málokdy se nesetkám s nějakým pitomcem, který si potřebuje právě na silnici něco dokazovat. Že takových lidí není málo, se předvědčuje spousta z nás a rozhodně mi dáte za pravdu. Jen bych na úvod chtěl podotknout, že mám vozidlo, které je vybavené adaptivním tempomatem a také systémem rozpoznávání dopravních značek. Jezdím tedy podle předpisů, i kdybych nechtěl. To je ale vcelku jedno. V následujících...


Velkou cenu F1 Austrálie ovládl Sainz z týmu Ferrari


Před 85 lety Česko zažilo největší dopravní revoluci v dějinách

V březnu roku 1939, tedy před 85 lety, byl u nás zaveden pravosměrný provoz na silnicích. Do té doby jezdila vozidla vlevo. Proč a jak se změnila pravidla silničního provozu?


Ultrařídký syndrom způsobuje, že řidič kamionu vidí démonické tváře ve všech

Jedenapadesátiletý řidič kamionu je jedním ze 75 lidí na světě trpících ultrařídkým syndromem, který ho nutí vidět démonické tváře, kamkoli jde. The post Ultrařídký syndrom způsobuje, že řidič kamionu vidí démonické tváře ve všech appeared first on Instafamosos.


Sezona přezouvání na letní pneumatiky vyvrcholí před velikonočními svátky

Praha - Sezona přezouvání na letní pneumatiky vyvrcholí podle pneuservisů tento týden před velikonočním víkendem. Důvodem je předpověď výrazného oteplení v následujících dnech i konec povinnosti mít na kolech na zimní gumy. Velká část pneuservisů už má tento týden plno a objednává na začátek dubna. Vyplývá to ze zjištění ČTK.


Motorkáři se po zimě vrací na silnice


Autobus v Plzni srazil a usmrtil muže na přechodu


Příspěvky na sociálních sítích dezinterpretovaly studii společnosti Volvo

Odborníci i vědecké studie se shodují na tom, že elektromobily sice zatěžují životní prostředí, ale ve výsledku jsou k němu šetrnější než vozidla se spalovacími motory. Na sociálních sítích se přesto šíří příspěvky citující studii společnosti Volvo, podle níž je při výrobě SUV na elektrický pohon vytvořeno o 70% více zplodin než při výrobě srovnatelného vozu se spalovacím motorem. Příspěvek však již necituje druhou část studie dokazující, že...


Z továren na spalovací auta se stávají zombie, boj o ornici směřuje ke kompromisu

Z továren na spalovací auta se stávají zombie. Čínský scénář hrozí Evropě i autolandu Česko Tučné úroky nad šest procent mohou zůstat. Malé banky potřebují od lidí peníze za každou cenu Ukrajina odmítá novou dohodu s Moskvou o tranzitu plynu. Rakousko hledá cesty z ruské pasti Přinášíme vám přehled zajímavých zpráv uplynulého týdne. Pojďte se podívat, co vám (ne)uteklo.


Kopecký bude útočit na jedenáctý titul, těší se na souboje s mladou konkurencí

Praha - Se stejným vozem Škoda Fabia RS Rally2 a jen v lehce pozměněném designu bude Jan Kopecký letos útočit na jedenáctý titul mistra České republiky v automobilových soutěžích. Dlouholetá domácí rallyeová jednička bude opět hlavním favoritem seriálu. Kopecký ale předpokládá, že jej nečeká lehká úloha, na souboje s konkurenty se těší.


Sportovec roku z Levic zahynul po nárazu auta do stromu. Mladý řidič se vyhýbal divoké zvěři

Děsivá autonehoda si v neděli na Slovensku vyžádala jeden život. Dvacetiletý judista Martin, který se dokonce v minulosti stal i regionálním sportovcem roku, našel smrt na místě spolujezdce. Mladý řidič se podle policie snažil vyhnout divoké zvěři a ve vysoké rychlosti narazil do stromu. Dechová zkouška dopadla negativně, přesto se nevyhne stíhání za trestný čin usmrcení. O případu informovala policie.


Velkou cenu Portugalska MotoGP vyhrál vicemistr světa Martín

Portimao (Portugalsko) - Velkou cenu Portugalska v královské třídě MotoGP vyhrál vicemistr světa Jorge Martín. Španělský jezdec na ducati se po druhé Grand Prix sezony ujal vedení v šampionátu.


Dub je pro interiéry dobrou volbou. Co o něm vědět

Od nepaměti patří dřevěný nábytek k těm vůbec nejbytelnějším. Přírodní materiál, který je navíc i velice nenáročný na údržbu, používaly celé generace řady lidí před vámi. Útulnost, skromnost a elegance se v prvcích, které jsou vyrobeny z pravého dřeva rozhodně nevytratily. Pojďme si připomenout například dub.


Studená motorka, asfalt i řidič. Expert varoval před jarními nástrahami na silnicích

Na silnice se po zimní přestávce opět vrací motorkáři. Ostatní řidiči by tedy měli být obzvláště opatrní. Motorkáři jsou totiž po pauze „nažhavení“, aby vozidla protáhli, uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS instruktor autoškoly Jan Votruba. Dopravní expert Tomáš Neřold doplnil, na co si musí řidiči dávat pozor.


Splašený mustang


Účastník ‘Antiques Roadshow’ se rozpláče při zjištění hodnoty staré deky, která ležela na křesle v jeho domě

Jeden účastník pořadu 'Antiques Roadshow' nedokázal zadržet slzy, když se dozvěděl hodnotu staré deky, která visela na křesle v jeho domě.


Po českých silnicích jezdí stále starší a starší auta

Průměrné stáří vozového parku je do jisté míry odrazem ekonomické situace, na druhou stranu ale také ovlivňuje bezpečnost na silnicích i míru vlivu automobilové dopravy na životní prostředí. V České republice nyní auta bohužel spíše stárnou.


Během 24 hodin složili přes 600 tisíc dílků. Unikátní model hypersportu má českou stopu

Na závodních okruzích zvládne letět i třístovkou. Moderní hypersport Peugeot 9X8 Hybrid, který se účastní i slavného závodu Le Mans, má nyní svého bratříčka v Česku. Ten sice nedokáže jet šílenou rychlostí, zato je výjimečný tím, že je složen z 626 392 dílků stavebnice Lego. Unikátní model má výraznou českou stopu: navrhoval ho český designér Lubor Zelinka a kompletně vznikl v továrně Lego v Kladně.


Dříve se na ně stály fronty, teď už o nich nikdo neví. Z trhu mizí oblíbené vozy

Neutuchající zájem o SUV i větší tlak na automobilky směrem k čisté elektromobilitě stojí za vymizením některých vozů na našem trhu, mnohdy k oslabení celé kategorie. Kdysi oblíbené modely tak dostaly do propadliště dějin bez přímého nástupce. I česká škodovka přišla o svého reprezentanta.


Unikátní LEGO model hypersportu navrhnul Čech. Byl složen za pouhých 24 hodin a je vystaven v Praze

Na závodních okruzích zvládne letět i třístovkou. Moderní hypersport Peugeot 9X8 Hybrid, který se účastní i slavného závodu Le Mans, má nyní svého bratříčka v Česku. Ten sice nedokáže jet šílenou rychlostí, zato je výjimečný tím, že je složen z 626 392 dílků stavebnice Lego. Unikátní model má výraznou českou stopu: navrhoval ho český designér Lubor Zelinka a kompletně vznikl v továrně Lego v Kladně.


Kolik bude stát kurz, bez kterého vám nevrátí zabavený řidičák?

Již od 1. dubna 2024 budou muset někteří řidiči podstoupit terapeutický kurz. A netýká se to vždy jen agresivních řidičů. Kdo další ho bude muset absolvovat, a kolik za takový kurz vlastně zaplatí?


"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Lando Norris měl včera radost ze spousty bodů a umístění na pódiu, přesto podle něj měl jeho McLaren překvapivě rychlost na ještě lepší umístění.


Cyklistická akce Road Classics


Češi si oblíbili kola: Podívejte se, jak jsou na tom cyklotrasy ve vašem kraji

Co Čech, to cyklista. Ve volném čase do sedla jízdního kola usedne přes osmdesát procent Čechů. Nejčastěji jezdí s rodinou či přáteli, necelá třetina preferuje vyjížďky o samotě, ukazují data společnosti Sazka. Kolik mají lidé v tuzemsku k dispozici cyklotras a jak se jezdí ve městech, zjišťovala datová redakce Deníku.


Zrcadlo najdete v téměř každém výtahu. Bezpečnost i kontrola

Zrcadlo je dobrým způsobem, jak můžete zkontrolovat, zda nemáte něco na tváři nebo třeba mezi zuby. To je hlavní účel zrcadla. Protože se používají poměrně často, ani se nezamýšlíme nad tím, jaký by mohly mít účel jiný. Zrcadlo ale není pouze dekoračním prvkem. Ve výtahu může mít velmi důležitou úlohu, která zvyšuje pocit bezpečí u některých lidí, kteří výtahem cestují. Proč jsou tedy ve výtazích velmi často také zrcadla?


Ministři zahraničí V4 se shodli na důležitosti skupiny v některých tématech


Čtvrtá barva na semaforech má zlepšit plynulost provozu na křižovatkách

Prakticky všude na světě mají semafory tři barvy, kde červená znamená „Stůj!“, žlutá „Pozor!“ a zelená „Volno!“ Odborníci z North Carolina State University...


Zřícení mostu v Baltimoru může mít negativní dopad na některé automobilky

Baltimore (USA) - Zřícení baltimorského silničního mostu by mohlo mít významný ekonomický dopad hlavně na některé automobilky, protože dnešní neštěstí prakticky na neurčito zavřelo nejrušnější přístav pro osobní a lehké nákladní automobily ve Spojených státech a devátý nejrušnější přístav v zemi. Upozornil na to server listu USA Today. Most zajišťoval přístup do baltimorského přístavu a jeho zřícení představuje problém pro odbavování dovozu a...


TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

Poslední dobou je normálních aut s tradičním pohonem stále méně. Naštěstí stále existují auta s klasickým dieselovým motorem. Jedním z nich je právě dnes testovaný Citroen, který se zavděčí běžným lidem, kteří potřebují dostatek prostoru, nízkou spotřebu a to vše za přijatelnou cenu. Má to však i nějaké ty „ale“, jaké? Pojďme na to.


Policisté zaznamenali nebezpečné předjíždění kamionů


Těžká srážka čtyř aut v pražských Stodůlkách: Řidič odhodil klíčky a dal se na útěk

V Petržílkově ulici na Praze 13 se v neděli večer srazila čtyři auta. Podle informací Aktu.cz řidič, který měl nehodu způsobit, zahodil klíčky a pokusil se utéct. Policie ho však dopadla.


Výroba aut v Česku do února stoupla o 22 procent na 263.028 vozů

Praha - Výroba osobních vozů v Česku vzrostla do konce února meziročně o 22,3 procenta na 263.028 aut. Překonala tak nejvyšší hodnoty před krizí způsobenou covidem-19. Automobilky vyrobily za leden a únor 18.536 elektrických vozidel. Jejich podíl na tuzemské produkci dosahoval sedmi procent. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.


Safari rallye se vrací do březnového termínu, jezdci očekávají deštivou loterii

Naivasha (Keňa) - Jezdci továrního týmu Toyota Gazoo Racing se na nadcházející Safari rallye Keňa pokusí navázat na úspěchy z předešlých let. Zástupci japonské automobilky ovládli všechny tři ročníky legendární africké soutěže po jejím návratu do mistrovství světa v roce 2021. Loni dokonce obsadili první čtyři místa. Jako lídr průběžného pořadí se ale ve čtvrtek postaví na start Belgičan Thierry Neuville, který hájí barvy Hyundaie.