DUB JE PRO INTERIéRY DOBROU VOLBOU. CO O NěM VěDěT

Od nepaměti patří dřevěný nábytek k těm vůbec nejbytelnějším. Přírodní materiál, který je navíc i velice nenáročný na údržbu, používaly celé generace řady lidí před vámi. Útulnost, skromnost a elegance se v prvcích, které jsou vyrobeny z pravého dřeva rozhodně nevytratily. Pojďme si připomenout například dub.

Proč dubové dřevo?

Dubové dřevo vnese do vašeho interiéru především nevšední eleganci. Dub se hodí do prostor jako je kupříkladu předsíň, nebo kuchyň. Na míru vyrobená skříň z dubového dřeva není zkrátka k zahození. Kdo má rád skandinávský styl, ten jistě docení i tmavší nádech dubového dřeva. Masivní dřevo z dubu působí v některých koutech interiéru velice útulně. Jeho barva zraje podobně jako kvalitní víno.

Dubové okenní rámy či odolné dubové dveře mohou být přímo chloubou vašeho interiéru. Je také nutné připomenout, že na rozdíl od dřevotřísky plné toxických látek a lepidel, je dřevo z dubu cítit spíš než lepidly vůní lesa a přírodního dřeva. A to se opravdu vyplatí. Nechte i vy provonět váš interiér přírodním dřevem.

Foto: Pixabay

Údržba dubového dřeva

Nezapomeňte ani na to, že se dřevo z dubu dá dobře udržet. Nevyžaduje na údržbu žádné agresivní čistící prostředky ani žádné saponáty. Postačí vám jen lehce namočený hadřík. Vždy ale dejte pozor na to, kolik vody látka obsahuje. Příliš mokrý hadr by mohl dřevo poničit. Ve dřevě by se pak mohly tvořit nevzhledné mapy či by se nábytek mohl začít kroutit. Voda se dřevem si zkrátka moc nerozumí.

Co je ale na dubu pozitivního, je jeho skvělá udržitelnost. Zkrátka jeho odolnost nepřekoná žádný materiál. Dřevo z dubu je zárukou kvality pro mnoho generací. Dub je navíc odolný proti různým škrábancům, nárazům, ale hlavně i škůdcům jako je kupříkladu dřevokazný červ. Pravdou je, že jeho pořizovací cena je o trochu vyšší, ale rozhodně se vyplatí do nábytku z dubu investovat.

Zdroje informací: https://living.cz/clanek-394255-s-dubem-se-vas-domov-rozzari-prirozenou-eleganci

https://www.prozeny.cz/clanek/dub-v-interieru-nabytek-a-vybaveni-z-tohoto-dreva-nema-chybu-10293

Náhledové foto: Pixabay

The post Dub je pro interiéry dobrou volbou. Co o něm vědět first appeared on Náš dům.

2024-03-27T11:09:37Z dg43tfdfdgfd