CENOVá VáLKA: TESLA úTOčí SNIžOVáNíM CEN VE SNAZE UDRžET NáSKOK

Tesla čelí zostřující se konkurenci na předních světových trzích s elektromobily. Ve snaze upevnit svou pozici přistoupil k agresivnímu snižování cen. Zatímco tímto tahem podráždila trh a přiměla konkurenty ke kontraakci, pro spotřebitele to může znamenat výhodné příležitosti.

Americký výrobce elektromobilů Tesla rozpoutal cenovou válku s rivaly po celém světě. V nedávných dnech oznámil razantní snížení prodejních cen u svých modelů v klíčových regionech jako USA, Čína a Německo. Tento krok odráží rostoucí tlak konkurence, se kterým se potýká největší hráč na trhu elektromobilů.

Tesla udeřila nejprve na domácí půdě

První rána přišla z domovského trhu ve Spojených státech. Během uplynulého pátku Tesla snížila ceny tří ze svých pěti modelů, konkrétně u vozů Model Y, Model X a Model S. Slevy dosahovaly výše 2 000 amerických dolarů.

Hned vzápětí následovala vlna zlevňování i na předních světových trzích. V neděli Tesla oznámila bezprecedentní snížení zaváděcích cen hned čtyř modelů prodávaných v pevninské Číně, která je jejím klíčovým zahraničním odbyštěm.

Čínská zastávka cenové ofenzivy

Na největším světovém trhu s elektromobily v Číně zavelela Tesla k cenovému úderu naplno. Prodejní ceny zde poklesly v průměru o 14 000 jüanů (zhruba 1 930 USD). Například u nejprodávanějšího modelu Y klesla cena na historicky nejnižší úroveň 249 900 jüanů (34 500 USD). Takto razantní cenové škrty vyvolaly okamžitou reakci čínských konkurentů. Například výrobce Li Auto přistoupil k zpřístupnění svých modelů snížením cen až o 30 000 jüanů (4 140 USD). Cenová bitva právě v Číně bude tedy obzvlášť vyostřená.

Německo bylo další zastávkou

Cenové zemětřesení se nevyhnulo ani klíčovému evropskému trhu v Německu. Zde byla podle úředních webových stránek cena základní verze Modelu 3 snížena o 2 000 eur (2 130 USD) na 40 990 eur (43 700 USD).

V Česku se podle serveru fdrive.cz v dubnu objevila nečekaná událost – automobilka Tesla masivně snížila cenu základní verze svého modelu 3. Díky této změně bude nový Model 3 nyní dostupný za 1 003 990 korun, což znamená pokles ceny o padesát tisíc korun.

Motivace snižování cen je zřejmá

Přestože pro samotnou Teslu představuje plošné snižování cen značnou zátěž pro ziskovost, jde o logický krok vyplývající z aktuální situace na trhu. Společnost poprvé po několika letech zaznamenala mezičtvrtletní pokles dodávek vozů zákazníkům. Navíc musela přistoupit k rozsáhlému propouštění zaměstnanců, což odráží zhoršující se hospodářské výsledky.

Tesla tak přiměla konkurenty k nepopulárnímu kroku snižování marží, aby si udržela náskok. Čínské automobilky jako BYD či Xpeng byly nuceny bezprostředně zareagovat vlastními cenovými injekcemi. Jinak by čelily ztrátě tržních podílů ve prospěch amerického lídra.

Zdroje info: Reddit, https://fdrive.cz/clanky/tesla-zlevnila-model-3-priblizil-se-milionu-12349, https://edition.cnn.com/2024/04/22/cars/tesla-price-war-china-germany-us-intl-hnk

Náhledové foto: Pixabay

The post Cenová válka: Tesla útočí snižováním cen ve snaze udržet náskok first appeared on Epeníze.

2024-04-22T23:07:21Z dg43tfdfdgfd