BYD PORAžENO TESLOU, číNSKý KONKURENT EVIDUJE VýRAZNý POKLES ZISKů Z TRžEB

Čínský automobilový gigant BYD zaznamenal pokles zisků, na což zapůsobila snížená poptávka po elektrických vozidlech (EV) a cenová válka na největším světovém automobilovém trhu.

Společnost oznámila, že v prvním čtvrtletí tohoto roku dosáhla čistého zisku ve výši 630 milionů dolarů (14,7 miliard korun), což představuje pokles o více než 47 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

BYD a Tesla Elona Muska jsou přímí konkurenti v závodě o pozici největšího prodejce elektromobilů na světě. Americký gigant získal tento titul na začátku tohoto měsíce poté, co v loňském roce s čínským konkurentem prohrál.

BYD uvádí, že za první tři měsíce letošního roku prodala více než 300 000 čistě elektrických vozidel, což představuje pokles z rekordních 526 000 vozů z posledního čtvrtletí roku 2023.

Nejnovější finanční výsledky společnosti se sídlem v Šen-čenu (Shenzhenu) naznačují, že by se jí mohlo dařit lépe než Tesle, která zaznamenala první čtvrtletní pokles tržeb od doby, kdy pandemie v roce 2020 narušila její výrobu a prodej. Informuje BBC.

BYD a jeho národní rivalové byli zapojeni do cenové války v Číně, protože soupeřili o podíl na trhu v době pomalejšího ekonomického růstu.

Aby BYD zmírnil ztrátu z poklesu poptávky v Číně, hledá také expanzi na nové trhy. Výrobce elektromobilů vyvezl v roce 2023 240 000 vozů a letos hodlá toto číslo výrazně zvýšit.

Jeho agresivní tlak na zámořské trhy vyvolal odpor v USA a Evropě, kde se vlády snaží chránit své domácí výrobce automobilů.

Spolu se snahou o zvýšení exportu BYD také diverzifikuje svou produktovou řadu nabídkou modelů vyšší třídy.

Na autosalonu v Pekingu, který se tento týden otevřel široké veřejnosti, BYD vystavuje své nejnovější luxusní vozy.

2024-04-30T18:53:47Z dg43tfdfdgfd