ANDROID 15 PřICHáZí DO AUT: VšECHNY NOVé FUNKCE SYSTéMU ANDROID AUTOMOTIVE

Android Automotive bude brzy aktualizován na základ Android 15 a řadu exkluzivních vylepšení pro automobily.

Automobily jsou mezi službami společnosti Google stále důležitější a Google dokonce potvrdil budoucí přítomnost Gemini v systému Android Auto. Není pochyb o tom, že tomu tak bude a že automobily budou i nadále získávat na významu, protože naše vozidla pokračují v této neúprosné cestě k tomu, aby se z nich staly gadgety na kolech, což je v dnešní době spíše současnost než budoucnost, alespoň u nových automobilů, které mají Android Automotive jako jednu z referenčních platforem pro přední palubní systémy.

Samozřejmě, nenechte se mýlit, nemluvíme zde o Android Auto, který je již ve své stabilní verzi 12.8, ale o platformě založené na Androidu, kterou již několik let propaguje Open Automotive Alliance a která umožňuje výrobcům přizpůsobit software ve svých vozech svým potřebám, i když s pohodlím již navrženého operačního systému, jehož jádro tvoří vždy dostupné služby společnosti Google.

Právě takový bude Android Automotive se základem Android 15.

Pravdou je, že na Google I/O 2024 jsme Android Automotive skutečně postrádali, neboť v roce 2023 nám gigant z Mountain View ukázal mnoho nových funkcí své platformy pro vozidla.

Každopádně lidé z Android Authority nyní očekávají, jak bude vypadat další velká aktualizace, kterou Open Automotive Alliance zpřístupní svým partnerům, se základem Android 15 a určitými vylepšeními zaměřenými na konektivitu, aplikace a další základní části.

Nejhorší na nové aktualizaci Androidu 15 pro Android Automotive je, že stále nevíme, kdy bude k dispozici, i když nové funkce budou stát za to.

Streamování zvuku do náhlavních souprav Bluetooth

První věc, která z nových funkcí uniklých od Googlu vyčnívá, je, že automobil bude umět streamovat zvuk do sluchátek Bluetooth, takže pokud budete čekat u elektrické nabíječky nebo kdekoli jinde, budete moci poslouchat svou oblíbenou hudbu nejen v reproduktorech automobilu, ale i ve sluchátkách. Tato možnost samozřejmě znemožňuje streamování zvuku z chytrého telefonu do vozu tím, že povoluje pouze jedno aktivní médium, takže si budete muset vybrat.

Podle našich zdrojů byl tento vývoj velmi složitý, protože společnost Google musela přepracovat zásobník protokolu Bluetooth v systému Android, vzhledem k tomu, že až dosud systém umožňoval, aby jedno zařízení fungovalo pouze jako zdroj nebo přijímač, přičemž nebylo možné volit mezi oběma funkcemi.

Považuji to za užitečné pro určité použití, například pro děti, které poslouchají film, zatímco řidič se plně soustředí na cestu, aniž by se musel lekat hluku.

Pohled do okolí

S novou verzí systému Android Automotive bude implementován také systém Ambient View, který výrobcům umožní vytvářet „odlišné zážitky“ při zapnutém automobilu a zapnutých obrazovkách, které však již nějakou dobu nevyužíváme.

V podstatě se jedná o něco jako spořič obrazovky, ale v tomto případě umožní výrobci hrát si s našimi smysly implementací jakési značkové zábavy, personalizovaných videí nebo určitých vizuálních efektů.

Takto vypadá přepracované rozhraní Android Automotive pro nové vozy Ford a Lincoln v roce 2024.

Dokovací stanice pro aplikace

Pro bezproblémový zážitek bude do systému Android Automotive integrován dock pro aplikace, který bude velmi podobný doku jakéhokoli jiného operačního systému v jakémkoli typu zařízení. Jde o to, abyste si mohli připnout své oblíbené aplikace a rychle je otevřít, a také abyste během několika sekund věděli, které aplikace jsou v daném okamžiku otevřené.

Další méně viditelné nové funkce

Kromě toho bude nová verze Android Automotive obsahovat některá vylepšení, která jsou hůře viditelná, ale díky nimž bude prostředí mnohem vyspělejší. Uvidíme tedy, jak se platforma stane kompatibilní se všemi standardy HD a DAB rádií, což usnadní práci výrobcům i uživatelům.

A nejen to, nová funkce „Wi-Fi hotspot persistence“ nám umožní udržovat hotspoty mezi různými jízdami, což lze ovládat přímým přístupem a snažit se o maximální jednoduchost pro ty, kteří často využívají hotspoty, jež jsou součástí našich vozů .

Bude toho ještě více, ale prozatím Google vydal pouze několik pilulek, které demonstrují, že Android Automotive stále žije, ačkoli ve skutečnosti je vývoj a dokončení stabilních verzí mnohem složitější vzhledem k potřebě maximální kontroly a bezpečnosti spojené s instalací softwaru do vozidla.

Je to něco jako nativní verze Androidu pro automobily, něco jako byl například Android TV pro televizory, a v současné době je již přítomen v některých elektrických vozech Volvo, Polestar a dokonce i v mnoha vozech Renault a Ford. Android Automotive navíc brzy dostane základ Android 15, který přinese do vozidel mnoho vylepšení zaměřených především na konektivitu, kompatibilitu aplikací a mnoho dalších aspektů.

Další články

2024-09-18T05:46:47Z dg43tfdfdgfd