NTM RESTAUROVALO VůZ TATRA 77A Z ROKU 1937 A VYSTAVí HO V NOVé EXPOZICI

Praha - Restaurovaný vůz Tatra 77a z roku 1937 dnes na tiskové konferenci představili zástupci pražského Národního technického muzea (NTM). Prezentace se uskutečnila při příležitosti 90. výročí od prvního představení aerodynamického automobilu Tatra 77. Vůz je součástí souboru pěti automobilů NW a Tatra ze sbírky NTM, který byl zapsán jako národní kulturní památka. Bude k vidění v nové expozici v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy. Součástí výstavy bude také multimediální prezentace.

"Je tomu přesně 90 let, kdy byl 5. března 1934 poprvé novinářům v Praze představen osobní vůz Tatra 77 těsně před prezentací prvních dvou prototypů na vídeňském veletrhu a především berlínském autosalonu. Jsem velmi rád, že Národní technické muzeum při této příležitosti dokončilo náročné restaurování vzácného vozu Tatra 77a z roku 1937 ze své sbírky," řekl generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Automobil Tatra 77a s výrobním číslem 35690 si pořídil v roce 1937 českoněmecký podnikatel Evžen Porák, majitel papíren Vltavský mlýn v Loučovicích na Šumavě. V 50. a 60. letech 20. století vůz vystřídal několik soukromých majitelů a v roce 1974 se v celkově špatném stavu stal součástí sbírek muzea. Na restaurování vůz čekal v depozitáři téměř 50 let.

Cílem restaurování bylo uvést vůz do historicky věrného a esteticky atraktivního stavu při maximálním zachování jeho autenticity. Trvalo 19 měsíců a umožnila ho mimo jiné finanční podpora EU. "Těší mě, že Národní technické muzeum restaurovalo automobil, který je tak cenný, že se stal 1. ledna 2006 součástí souboru pěti nevýznamnějších osobních automobilů z kopřivnické továrny, který byl zapsán jako národní kulturní památka. Vozy jsou ozdobou muzejní expozice a nyní může být veřejnosti představena i právě restaurována Tatra 77a," uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Po dnešní prezentaci bude vůz převezen do Centra stavitelského dědictví NTM v Plasích, kde bude od 28. března vystavený v nové expozici s názvem Tatra 77a - od zázraku k vraku a zpět. Expozice bude umístěná v historické garáži z roku 1912 v hospodářské části kláštera. Mimo restaurovaný vůz výstava představí vývoj a historii vozů Tatra 77 a Tatra 77a. Součástí bude i multimediální prezentace skrze aplikaci v telefonu.

Do souboru pěti vozů, které jsou národní kulturní památkou, jsou kromě vozu Tatra 77a zařazené také první automobil NW Präsident, vůz Tatra 80 prezidenta T. G. Masaryka, Tatra 11 a Tatra 87 cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

2024-03-21T11:49:29Z dg43tfdfdgfd